Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΡΙΓΑΝΕΛΑΙΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ

Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες επιβεβαίωσαν οτι το ριγανέλαιο είναι ένα ισχυρό φυτικό αντιβιοτικό,με αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες.

Το ριγανέλαιο θεραπεύει ή βοηθάει να υποχωρήσει η ακμή,
αλλεργίες, αρθρίτιδα, άσθμα, δυσκοιλιότητα, λαρυγγίτιδα,
πιτυρίδα, διάρροια, πεπτικές διαταραχές, τσιμπήματα εντόμων, βρογχίτιδα,πληγές , κρυολογήματα, γρίπη, κόπωση, ασθένειες των ούλων,πονοκέφαλους, εμμηνων διαταραχές, πόνο στους μυς , παράσιτα,φυματίωση, πνευμονία, ψωρίαση, φλεβίτιδα και κονδυλωμάτα.

Η θεραπεία είναι φυσική χωρίς παρενέργειες και ενδεχομένως,
αποτελεσματική.

Φυσικά θέλει προσοχή να μη λαμβάνεται όταν υπάρχει εγκυμοσύνη 
ή υπάρχει θεραπεία με φάρμακα και πάντα με τη συμβουλή του γιατρού.

Έτσι μπορούμε να το φτιάξουμε έτσι που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί 
απ΄όλους και είναι και για προστασία από ασθένειες.

Σίγουρα δεν είναι δυνατό σαν το αιθέριο έλαιο αλλά είναι σπιτικό
και ωφέλιμο.

Οι πρώτες ύλες ( ρίγανη, ελαιόλαδο) πρέπει να είναι φυσικές
και αρίστης ποιότητας, αλλιώς δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα.

Η ρίγανη είναι από τα σημαντικότερα βότανα και υπάρχει άφθονη
Πάντα τα βότανα που θέλουμε να βάλουμε στο λάδι , πρέπει να
είναι φρέσκα και αν είναι δυνατόν να τα μαζέψουμε μόνοι μας.

Αλλιώς δεν θα έχουμε τα θεραπευτικά αποτελέσματα που θέλουμε.

Αν θες να φτιάξεις ριγανέλαιο δεν θα το βάλεις στον ήλιο.

Υλικα

1 μέρος ρίγανη φύλλα και άνθη ή σπόρους ( αφορά όγκο π.χ 1 κούπα)

3 μέρη ελαιόλαδο ( 3 κούπες)

Θα βάλεις σε μια κατσαρόλα τη ρίγανη αφού την έχεις περάσει πριν 
από το μουλτι και κατόπιν θα ρίξεις το λάδι.

Θα ανάψεις το μάτι της κουζίνας στο μισό (πολύ χαμηλά) και θα το
αφήσεις στη φωτιά 6 ώρες.

Να προσέξεις να μην περάσεις τους 100 βαθμούς .στην ανάγκη 
να το κατεβάζεις για λίγο από τη φωτιά.

Αφού κρυώσει θα το στραγγίξεις καλά και θα βάλεις τα υπολείμματα 
σε ένα πανί και θα το πιέσεις ώστε να βγουν όλες οι ουσίες.

Το υλικό αυτό θα το βάλεις σε ένα γυάλινο μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Κρατάει περίπου 6-8 μήνες

Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα φυσικό και 
πολύ ισχυρό αντιβιοτικό (σε πολλές περιπτώσεις καλύτερο από τα χημικά αντιβιοτικά) 
ενώ δεν έχει καμία από τις παρενέργειες αυτών.

Εξοντώνει άμεσα τα μικρόβια χωρίς αυτά να γίνονται ανθεκτικά 
στην χρήση του ριγανέλαιου κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα με τα χημικά αντιβιοτικά.

Θωρακίστε τον οργανισμό σας έναντι του κρυολογήματος 
και της γρίπης ακόμη και του ιού Η1Ν1 πίνοντας μία σταγόνα ριγανέλαιο 
αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό.

Ερευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του 
ζακχάρου, ενώ σε άλλη πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ το ριγανέλαιο έδειξε πολύ 
ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του αίματος.

Αντιμετωπίστε ελαφρά εγκαύματα και ανακουφιστείτε από τον πόνο αναμιγνύοντας 
μία σταγόνα ριγανέλαιου σε μία κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Κατάλληλο επίσης γιά ψωρίαση μυκητίαση και δερματοπάθειες (2-3 σταγόνες σε μία κουταλιά λάδι).

Εάν έχετε αλλεργία σε τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, κάνοντας έγκαιρη 
τοπική εφαρμογή με ριγανέλαιο θα έχετε άμεσα και σωστικά αποτελέσματα.

Κάντε εισπνοές από το μπουκαλάκι του ριγανέλαιου για να αντιμετωπίσετε πνευμονικά 
και αναπνευστικά προβλήματα.

Μπορείτε επίσης να βάλετε σε ένα μαντηλάκι μία σταγόνα ριγανέλαιο και να το 
τοποθετήσετε κάτω από το μαξιλάρι σας.

Πίεση: Προσθέστε μπαχαρικά,αφαιρέστε αλάτι!

ΠΗΓΗ
Κι όμως κάτι λείπει από το φαί! Λείπει αλάτι! Για τους περισσότερους η απάντηση είναι απλή και η κίνηση μηχανική καθώς απλώνουμε το χέρι μας για να αλατίσουμε το φαγητό μέχρι να νοστιμίσει. Τη στιγμή εκείνη σίγουρα δεν σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αυξημένη κατανάλωση αλατιού στην αρτηριακή μας πίεση, ούτε πως οι οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας συνιστούν την ημερήσια κατανάλωση μόνο 1 κουταλιάς του γλυκού αλάτι. Επιπλέον σίγουρα ξεχνάμε το πλούτο της Ελληνικής φύσης η οποία προσφέρει αφθονία βοτάνων και μπαχαρικών που όχι μόνο αντικαθιστούν το αλάτι στο φαγητό, αλλά παράλληλα και μπορούν να του δώσουν γεύση εκλεπτυσμένη και ξεχωριστή που θα το απογειώσει!

Βασιλικός ο multi ethnic

Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Ινδία αρκετούς αιώνες πριν και έκτοτε αποτελεί αγαπημένο συστατικό σε πολλές εθνικές κουζίνες, όπως η Ιταλική στην οποία βρίσκει θέση στο γνωστό σε όλους pesto. Καλή πηγή βιταμίνης Κ, 2 κουταλιές της σούπας αντιστοιχούν στο 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, αλλά και αντιοξειδωτικών συστατικών όπως το β- καροτένιο. Δοκιμάστε τον με: σαλάτες, σάλτσες ζυμαρικών, πίτσες και άλλες ζύμες, κρέατα και ψάρια.

Ρίγανη η χαρούμενη

Το όνομά της σημαίνει «η χαρά του βουνού» και οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τη θεωρούσαν σύμβολο χαράς και ευτυχίας. Περιέχει και αυτή βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και σίδηρο, είναι ιδιαίτερα αρωματική και έχει μία ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Δοκιμάστε τη με: σούπες, σαλάτες, λαχανικά, κρέατα και πουλερικά.

Θυμάρι το παραδοσιακό φάρμακο

Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, και όχι τυχαία αφού είναι βότανο πλούσιο σε βιταμίνη C. Έχει ελαφριά γεύση λεμονιού. Δοκιμάστε το με: σαλάτες, λαχανικά, ψάρι και πουλερικά.

Δενδρολίβανο το πικάντικο

Στην αρχαία Ελλάδα οι μαθητές συνήθιζαν αν τοποθετούν δενδρολίβανο στο κεφάλι του καθώς πίστευαν πως ενίσχυε την ικανότητα συγκέντρωσης. Στις μέρες μας το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται ευρέως στην Μεσογειακή κουζίνα. Μικρή ποσότητα αυτού είναι ικανή να δώσει έντονη, «ξυλώδη», πικάντικη γεύση στο φαγητό. Δοκιμάστε το με: σάλτσες ντομάτας, σκόρδο, ζύμες, κρέατα.

Μάραθος ο Ελληνικός

Φυτό το οποίο παίρνει το όνομά του από την περιοχή του Μαραθώνα όπου και φυόταν παραδοσιακά. Πρόκειται στην ουσία για έναν άσπρο βολβό, με πράσινα κοτσάνια και φύλλα. Όλα τα μέρη του φυτού είναι εδώδιμα και πλούσια σε κάλιο. Δοκιμάστε τον με: κρέατα.

Δάφνη η παραδοσιακή

Παραδοσιακό συστατικό της Ελληνικής κουζίνας, φέρνει στο μυαλό αρώματα και γεύσεις από την παιδική ηλικία. Δίνει στο φαγητό ένα ζεστό, «ξυλώδες» άρωμα. Δοκιμάστε τη με: σούπες, σάλτσες, παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά.

Μαϊντανός o καλοκαιρινός

Θα τον βρείτε σε αφθονία τους καλοκαιρινούς και πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Είναι βότανο πλούσιο σε βιταμίνη C, με έντονη δροσερή γεύση. Δοκιμάστε τον με: dip γιαουρτιού, σαλάτες, ψάρια, ομελέτες.

Φασκόμηλο το αντιοξειδωτικό

Βότανο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή και οι φαινολικές ουσίες. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν σαν φάρμακο για τον ερεθισμένο λαιμό, οι ιδιότητές του όμως δεν μένουν εκεί καθώς έχει εξέχουσα θέση στην κουζίνα. Δίνει μία εκλεπτυσμένη γεύση στο φαγητό η οποία συνδυάζει τα αρώματα του λεμονιού, του ευκαλύπτου και της μέντας. Δοκιμάστε το με: όσπρια, ομελέτες, σάλτσες ντομάτας, πουλερικά.

Μέντα από τη μυθολογία

Ο μύθος λέει πως η μέντα ήταν η νύμφη Μινθώ την οποία μετέτρεψε σε φυτό η Περσεφόνη για να εκδικηθεί τον άνδρα της Πλούτωνα. Μπορεί στο μυαλό μας να συνδέουμε τη μέντα με τα γλυκά, τις τσίχλες και τις καραμέλες, στην πραγματικότητα όμως δίνει έντονη γεύση φρεσκάδας σε όλα τα πιάτα. Δοκιμάστε τη με: φρουτοσαλάτες, σαλάτες, αρνί.

Κανέλα η αρωματική

Φυτό που συνδέουμε στο μυαλό μας με το χειμώνα καθώς δίνει ένα ζεστό, γλυκό άρωμα στα ροφήματα και στα φαγητά. Είναι πηγή μαγγανίου και ασβεστίου, ενώ η σκόνη κανέλας έχει εντονότερη γεύση από το ξύλο αυτής. Δοκιμάστε τη με: φρουτοσαλάτες, κόκκινες σάλτσες, ζύμες.

Έξυπνα tips για να γίνουν τα μπαχαρικά οι σταρ της κουζίνας!

  • Προμηθευτείτε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά. Τα αποξηραμένα έχουν συνήθως εντονότερη, πιο «συμπυκνωμένη» γεύση, οπότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα.
  • Εάν δεν έχετε χρόνο να φυτέψετε τα δικά σας βότανα, προμηθευτείτε φρέσκα από το σούπερ μάρκετ τα οποία μπορείτε να διατηρήσετε για περίπου 5 ημέρες στο ψυγείο. Τυλίξτε τα κλωνάρια με μία νωπή πετσέτα και κλείστε το «μπουκέτο» μέσα σε μία σακούλα poly bag.
  • Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τοποθετείστε τα φρέσκα βότανα στην κατάψυξη.
  • Φτιάξτε αρωματικό ελαιόλαδο τοποθετώντας μέσα στο δοχείο με το λάδι βότανα της αρεσκείας σας, όπως η ρίγανη.
  • Για πιο έντονη γεύση χρησιμοποιείστε συνδυασμούς βοτάνων και μπαχαρικών, για παράδειγμα το θυμάρι παντρεύεται όμορφα με τη ρίγανη και το φασκόμηλο. Μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικά μίγματα!
  • Γεμίστε τον μύλο του αλατιού με μίγμα αποξηραμένων μπαχαρικών και βοτάνων της αρεσκείας σας! Έτσι και θα ξεχάσετε το αλάτι, αλλά θα λατρέψετε και τα μπαχαρικά!
  • Προσθέστε τα λαχανικά στο τέλος του μαγειρέματος για να μη χάσουν τη γεύση τους.

Είστε χορτοφάγος; Τα «υποκατάστατα» της ζαχαροπλαστικής!

Τι και εάν είστε χορτοφάγος η ζαχαροπλαστική απαιτεί ακρίβεια γραμμαρίου! Για το λόγο αυτό η αντικατάσταση υλικών ζωικής προέλευσης, και κυρίως των αυγών και των γαλακτοκομικών, στις γλυκές συνταγές δεν είναι πάντα εύκολη. Επιπλέον, οι εναλλακτικές λύσεις δεν ταιριάζουν σε όλες τις συνταγές. Ενδέχεται δηλαδή να προηγηθούν αρκετοί πειραματισμοί μέχρι τα πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε!

Αντί για γάλα

Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι πολύ απλή καθώς πλέον υπάρχουν πολλές εναλλακτικές όπως το γάλα αμυγδάλου, καρύδας ή ρυζιού. Προσέξτε να επιλέξετε τις «άγλυκες» εκδοχές τους. Η αντικατάσταση γίνεται 1 προς 1, δηλαδή ένα φλιτζάνι αγελαδινό γάλα για ένα φλιτζάνι κάθε άλλου. Εάν η συνταγή σας ζητά ζαχαρούχα γάλα συνδυάστε 2,5 φλιτζάνια γάλα σόγια, 6 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη, 0,5 φλιτζάνι ζάχαρη και μία πρέζα αλάτι.

Αντί για βούτυρο

Το βούτυρο βοηθά μία ζύμη να είναι πιο τραγανή και ένα γλυκό να είναι πιο μαλακό ή αφράτο. Για συνταγές όπως τάρτες προτιμήστε τη μαργαρίνη. Το βούτυρο των φρούτων, δεν είναι άλλο από το αβοκάντο! Χρησιμοποιήστε το σε κεικ και ζύμες για ψωμί, αφού πρώτα το έχετε λιώσει πολύ καλά. Άλλες καλές εναλλακτικές, σε γλυκά που δεν χρειάζεται να είναι τραγανά, δοκιμάστε το ελαιόλαδο.

Αντί για αυγά

Τα αυγά βοηθούν ένα κέικ να φουσκώσει, και μία ζύμη για τάρτα να αποκτήσει τη «συνεκτική» δομή που χρειάζεται για να «υποδεχτεί» την γέμιση! Αντί για ένα αυγό δοκιμάστε αν χρησιμοποιήσετε 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο, αφού πρώτα έχει μουλιάσει σε 3 κουταλιές νερό. Για κέικ και τηγανίτες αντικαταστήστε ένα αυγό με μία καλά λιωμένημπανάνα. Ανάλογα με τη συνταγή, και άλλα φρούτα μπορούν παίξουν το ρόλο της μπανάνας! Για να βοηθήσετε τη ζύμη να φουσκώσει μην ξεχάσετε να προσθέσετε ένα κουταλάκι μπέικιν σόντα.
Θυμηθείτε πως οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν και σε συνταγές κατάλληλες για άτομα με αλλεργίες σε κάποιες από τις «επίμαχες» τροφές.
ΠΗΓΗ...
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com