Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Τα σταφύλια συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η μοναδική και ποικίλη σύνθεση των πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα σταφύλια, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους.

Τα σταφύλια συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας
http://www.iatronet.gr/
Η κατανάλωση σταφυλιών σε συνδυασμό με διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς και να βελτιώσει τα βακτήρια του εντέρου, αναφέρει νέα έρευνα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί επίσης ενδεχομένως να εξισορροπήσει τις αρνητικές συνέπειες μιας διατροφής με πολλά λιπαρά, περιλαμβανομένης της καρδιοπάθειας, της υπέρτασης και του διαβήτη.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η μοναδική και ποικίλη σύνθεση των πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα σταφύλια, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους, υποδόριου και σπλαχνικού λίπους, δεικτών φλεγμονής στο ήπαρ και να βελτιώσουν την ανοχή στη γλυκόζη.
Επίσης, αύξησε τη μικροβιακή ποικιλία και μείωσε την αφθονία αρκετών τοξικών βακτηρίων στα έντερα.
H έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, βασίστηκε σε 2 πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο.
Στην πρώτη έρευνα, η πρόσληψη διατροφής πλούσιας σε λιπαρά (33% της ενέργειας από λιπαρά) και εμπλουτισμένης με 3% σταφύλια για 11 εβδομάδες έδειξε χαμηλότερο ποσοστό συνολικού σωματικού λίπους και μειωμένου υποδόριου λίπους.
Τη δεύτερη ημέρα, για διάστημα 16 εβδομάδων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφή ακόμα υψηλότερη σε λιπαρά, με πολλά είδη κορεσμένων λιπαρών, (44% της ενέργειας από λιπαρά) παρόμοια με τη δυτικού τύπου διατροφή.
Ο ερευνητής Michael McIntosh, του University of North Carolina, δήλωσε ότι οι δυο έρευνες υποδεικνύουν ότι τα σταφύλια και οι πολυφαινόλες σε αυτά ενδεχομένως μπορούν να συμβάλλουν στην εξουδετέρωση αρνητικών επιδράσεων της υψηλής σε λιπαρά διατροφής και να προκαλέσουν βελτιώσεις στην υγεία του εντέρου.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της υψηλής σε λιπαρά διατροφής, εμπλουτισμένης είτε με εκχύλισμα των κομματιών των σταφυλιών που περιέχουν πολυφαινόλες είτε κομματιών που δεν περιέχουν, καθώς και της υψηλής σε λιπαρά διατροφής με 5% ολόκληρα σταφύλια.
Τα πειράματα με τις διατροφές υψηλών λιπαρών ταιριάστηκαν όσον αφορά το είδος και την ποσότητα σακχάρων.
 Πηγές: Journal of Nutritional Biochemistry.

Γράφει: Ψωμιάδου Εύη