Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Τα 14 τρόφιμα που καθαρίζουν το ΣΥΚΩΤΙ και σκοτώνουν τα τοξικά απόβλητα από το σώμα

ΠΗΓΗ....
Η σύγχρονη ζωή, οδηγεί ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων να καταπονούν το συκώτι 

τους. Όταν παρατρώμε ή τρώμε επεξεργασμένα ή τηγανητά τρόφιμα και κάθε φορά 

που είμαστε εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς ρύπους ή στρες, το συκώτι βλάπτεται 

και υπερφορτώνεται και τότε δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις τοξίνες και το λίπος με 

αποτελεσματικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στο 

να καθαρίσει το συκώτι φυσικά, τονώνοντας τη φυσική ικανότητά του να καθαρίζει 

τοξικά απόβλητα από το σώμα. Η παρακάτω λίστα επικεντρώνεται κυρίως σε 

τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν στο να καθαρίσει το συκώτι. Εκτός από τη λήψη 

συμπληρωμάτων και τον καθαρισμό του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, το να 

τρώτε τα παρακάτω τρόφιμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το συκώτι 

σας υγιές. Σκόρδο Μόλις μια μικρή ποσότητα αυτού του πικάντικου λευκού βολβού, 

έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα ηπατικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να 

"ξεπλύνει" τις τοξίνες.

Γκρέιπφρουτ
Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, το γκρέιπφρουτ αυξάνει τις φυσικές διεργασίες καθαρισμού του ήπατος. Ένα μικρό ποτήρι φρέσκου χυμού γκρέιπφρουτ, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής των ενζύμων αποτοξίνωσης του ήπατος που βοηθούν στην απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών.
Παντζάρια και καρότα
Και τα δύο είναι εξαιρετικά πλούσια σε φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη και βοηθούν στην τόνωση και τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ήπατος. Οι τροφές θα πρέπει πάντα να μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και να είναι ελαφρά μαγειρεμένες.
Πράσινο τσάι
Αυτό το ποτό που «αγαπάει» το συκώτι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά ως κατεχίνες, ενώσεις που βοηθούν τη λειτουργία του ήπατος. Το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο εύγευστο, αλλά κι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η συνολική διατροφή σας.
Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
Ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους μας για τον καθαρισμό του ήπατος, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είτε καταναλώνονται ωμά, είτε μαγειρεμένα, είτε ακόμη σε χυμό. Η εξαιρετικά υψηλή τους περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, τα κάνει να απορροφούν τις περιβαλλοντικές τοξίνες από το αίμα. Με τη διακριτή ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα, τα χημικά και τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα αυτά αποτελούν έναν ισχυρό προστατευτικό μηχανισμό για το συκώτι.
Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η ρόκα, τα άγρια χόρτα, το σπανάκι, το μαρούλι κ.ά. στη διατροφή σας. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της ροής της χολής, της ουσίας που απομακρύνει τα απόβλητα από τα όργανα και το αίμα.
Αβοκάντο
Αυτή η θρεπτική υπερτροφή, βοηθά τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη, μια ένωση που είναι απαραίτητη για το συκώτι. Η κύρια αποστολή της γλουταθειόνης είναι η διάσπαση και η απομάκρυνση από το σώμα όλων των δυνάμει επικίνδυνων τοξινών που εισβάλουν στο σώμα. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που καθαρίζει τις λιπαρές τροφές από τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες στη γαστρεντερική οδό και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που αυτές μπορεί να προκαλέσουν.
Μήλα
Πλούσια σε πηκτίνη, τα μήλα έχουν εκείνα τα χημικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καθαρίσει και να απελευθερώσει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ευκολότερο για το συκώτι να χειριστεί το τοξικό φορτίο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού.
Ελαιόλαδο
Τα ψυχρής πίεσης οργανικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο κάνναβης και λιναριού, είναι ωφέλιμα για το συκώτι, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Βοηθούν το σώμα παρέχοντας μια βάση λιπιδίων που μπορεί να απορροφήσει τις βλαβερές τοξίνες στο σώμα. Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνει ένα μέρος της δύσκολης δουλειάς που έχει το ήπαρ από την άποψη της τοξικής υπερφόρτωσης.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Σιτηρά, όπως το καστανό ρύζι, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν το μεταβολισμό του λίπους, τη λειτουργία του ήπατος και την αποσυμφόρηση του ήπατος. Προσπαθήστε να μην τρώτε τροφές με άσπρο αλεύρι και προτιμήστε πάντα τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Σταυρανθή λαχανικά
Τρώγοντας μπρόκολο και κουνουπίδι, θα αυξήσετε το ποσό της γλυκοζινόλης στον οργανισμό σας, αυξάνοντας την παραγωγή ενζύμων στο ήπαρ. Αυτά τα φυσικά ένζυμα βοηθούν στην απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών από το σώμα μας, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους που συνδέονται με τον καρκίνο.

Λεμόνι και λάιμ
Αυτά τα εσπεριδοειδή περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία βοηθά τον οργανισμό στη σύνθεση των τοξικών υλικών σε ουσίες που μπορούν να απορροφηθούν από το νερό. Πίνοντας φρέσκο χυμό λεμονιού ή λάιμ το πρωί, βοηθάτε στην τόνωση του ήπατος.
Καρύδια
Έχοντας υψηλές ποσότητες του αμινοξέος αργινίνη, τα καρύδια βοηθούν το ήπαρ στην αποτοξίνωση της αμμωνίας. Τα καρύδια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταθειόνη και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν τις δράσεις καθαρισμού του ήπατος. Βεβαιωθείτε ότι μασάτε τα καρύδια καλά πριν τα καταπιείτε.
Λάχανο
Όπως και το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το λάχανο βοηθά στην τόνωση της ενεργοποίησης δύο σημαντικών ηπατικών ενζύμων που βοηθούν στην αποτοξίνωση των τοξινών.
Κουρκούμη
Είναι το αγαπημένο μπαχαρικό του ήπατος. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη στις φακές σας ή σε ένα πιάτο λαχανικών για να βοηθήσετε τη λειτουργία του ήπατος και την απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών.


Αρωματικά φακελάκια για την ντουλάπα


colored-sachet-crochet-intro
colored-sachet-crochet-intro
ΠΗΓΗ.....
Ποιός είπε οτι τα αρωματικά φακελάκια για τη ντουλάπα σου πρέπει να είναι βαρετά; Τώρα μπορείς να ράψεις τα δικά σου και να βάλεις περισσότερο χρώμα στη ζωή σου!
Για να φτιάξεις τα δικά σου αρωματικά φακελάκια για τη ντουλάπα σου, αρκεί να ξέρεις λίγο από ραπτική και λίγο από βελονάκι. Ναι, θα συνδυάσουμε και τα δύο!

Τα υλικά που χρειάζεσαι είναι:
  • Ύφασμα της επιλογής σου
  • Ψαλίδι
  • Αποξηραμένα αρωματικά (λεβάντα, λουίζα κτλ)
  • Τα ραφτικά σου (καρφίτσες, μεζούρα κτλ)
  • Κλωστή
  • Βελόνα κεντήματος
  • Ραπτομηχανή
  • Βελονάκι 3.5mm
  • Βαμβακερό νήμα σε έντονο χρώμα
Τώρα μένει να πας στο mypoppet.com.au και να δεις τις σούπερ αναλυτικές οδηγίες με φωτογραφίες για να φτιάξεις κι εσύ πρωτότυπα αρωματικά φακελάκια.
colored-sachet-crochet-mainΤο ίδιο το φακελάκι είναι πολύ απλό, αφού ουσιαστικά κόβεις το ύφασμα σε τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα και μετά ράβεις καλή με καλή αφήνοντας ένα άνοιγμα για να γεμίσεις με το αρωματικό που έχεις διαλέξει. Ράβεις για να κλείσει το φακελάκι καλά.
Το κόλπο έρχεται μετά. Με κλωστή κεντήματος και τη βελόνα του κεντήματος κάνεις γύρω γύρω από το φακελάκι σου τη βελονιά φεστόνι (δες εδώ περισσότερα για το φεστόνι). Έτσι δημιουργείς τις θηλιές για να μπορέσεις μετά με το βελονάκι σου και το βαμβακερό νήμα να διακοσμήσεις το φακελάκι.
Η διακόσμηση με το βελονάκι έχει γίνει με άρριχτα γαϊτανάκια.  Σε κάθε θηλιά κάνεις ένα άρριχτο γαιτανάκι και στις γωνίες κάνεις 3. Τόσο απλά!
Έτοιμα τα φακελάκια! Μπορείς να τα κάνεις και δώρο στα αγαπημένα σου πρόσωπα!

Μανιτάρια πλευρώτους με πέστο μυρωδικών

Μια συνταγή που γίνεται γρήγορα και ταυτόχρονα είναι αφάνταστα γευστική και θρεπτική. 
Υλικά για 2 άτομα
Μανιτάρια πλευρώτους με πέστο μυρωδικών
ΠΗΓΗ...
         400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
         100 γρ. ελαιόλαδο
         100 γρ. οξύμελι
         20 γρ σχοινόπρασο
         20 γρ. μαϊντανός
         20 γρ. μυρώνια

Εκτέλεση: 
Λαδώνετε και αλατίζετε τα μανιτάρια και τα ψήνετε στο γκρίλ για 7 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ ετοιμάζετε την πέστο. Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το οξύμελι, ανακατεύετε το μείγμα και περιχύνετε με αυτό τα ζεστά μανιτάρια.
Από τον σεφ στο «Αίγλη Εστιατόριο» στην Αίγλη Ζαππείου, Χρυσόστομο Κοντοκώστα

Λιαστό χταπόδι χωρίς μύγες?




Κόψτε τα πλοκάμια κ καθαρίστε το νεύρο από το κάτω 

μέρος. Βάλτε τα σε μια λεκανιτσα κ ραντιστετα με 

ελαιόλαδο κ μαύρο πιπέρι κ μετά κρεμαστετα.Καλά είναι 

να τα κρεμάσετε από το πρωί ως λίγο πριν το 

σούρουπο κ από την άκρη κ να μην ακουμπάνε μεταξύ 

τους γιατί θα ανάψουν. Μετα ρίξτε τα στα κάρβουνα 

 ο καιρός καλό θα είναι να έχει ένα ελαφρύ αεράκι κ 


ηλιοφάνεια φυσικά......

Τι να βάλω στο καλάθι του Μαρτίου; Αγκινάρες


Τι να βάλω στο καλάθι του Μαρτίου; Αγκινάρες
ΠΗΓΗ......
Τροφοδοτούν τον οργανισμό με τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά, ενώ η φρεσκάδα και η γεύση τους βρίσκονται στο απόγειό τους. Παράλληλα, για την παραγωγή τους απαιτείται λιγότερη ενέργεια. Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετοί λόγοι να επιλέγουμε εποχικά τρόφιμα!

Τι μας προσφέρουν:
 Γνωστή από την αρχαιότητα για την αποτοξινωτική και διουρητική της δράση, η αγκινάρα αποτελεί ένα λαχανικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει νερό σε ποσοστό 85%, γι’ αυτό και σχετίζεται με την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Σύμφωνα με μελέτες, η αγκινάρα δρα προστατευτικά σε παθήσεις του ήπατος και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δυσπεψιών. Συνήθως οι αγκινάρες που βρίσκουμε στην αγορά είναι από την περιοχή της Αργολίδας, παραγωγή όμως –κυρίως άγριας αγκινάρας- υπάρχει και στη Μεσσηνία, την Κέρκυρα και την Τήνο.

Τεστ φρεσκάδας: Επιλέξτε αγκινάρες συμπαγείς, κλειστές και τρυφερές. Ένας τρόπος να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους είναι να κόψετε ένα πέταλο στη μέση. Αν κοπεί εύκολα και βγει μια σταγόνα χυμού, η αγκινάρα είναι φρέσκια.

Στην κουζίνα: Αγκινάρες γεμιστές, αλά πολίτα, στην κατσαρόλα με κρέας κοκκινιστό ή αυγολέμονο, ογκρατέν ή τηγανιτές. Πειραματιστείτε με το συγκεκριμένο λαχανικό ή απολαύστε το ακόμα και ωμό με λίγο λεμόνι. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι μπορείτε να δημιουργήσετε και γκουρμέ πιάτα, γρήγορα και εύκολα, προσθέτοντας απλά αγκινάρα στην ομελέτα, στα ζυμαρικά ή στη σαλάτα σας.

Στο ψυγείο: Διατηρήστε τις αγκινάρες στο ψυγείο για λίγες μέρες, αφού τις τυλίξετε με ένα υγρό πανί ή βάλετε τα κοτσάνια τους σε ένα μπολ με νερό. Εναλλακτικά, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, αφού αφαιρέστε τα εξωτερικά τους φύλλα και το «χνούδι» που βρίσκεται στην καρδιά. Όσο τις καθαρίζετε, ραντίστε τις με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Προσοχή! Οι μαγειρεμένες αγκινάρες δεν πρέπει να μένουν περισσότερες από 24 ώρες στο ψυγείο, γιατί αναπτύσσονται επικίνδυνες τοξικές ουσίες. 

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Πάπρικα: Ιδιότητες και ωφέλη για την υγεία σας

 

2aa592dcdb3c5c698777c97ded47a01a.jpg

Με μόλις 19 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, η πάπρικα προσθέτει μόνο μια αμελητέα ποσότητα στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας, αλλά έχει είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά.

Η πάπρικα παρασκευάζεται από το άλεσμα της πιπεριάς Capsicum σε λεπτή σκόνη. Ακριβώς ένα μόνο σερβίρισμα 1 κουταλιάς της σούπας παρέχει άφθονες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και ιδιαίτερα καροτενοειδών, τα οποία περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α.
Δείτε τι προσφέρει η πάπρικα στην υγεία σας:
Βιταμίνη Α και καροτενοειδή
Η πάπρικα έχει άφθονα καροτινοειδή, τις χρωστικές ουσίες που δίνουν στο μπαχαρικό το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ωφελεί την όρασή σας εμποδίζοντας τις επιβλαβής ακτίνες του ήλιου να καταστρέψουν τον ιστών των ματιών σας, ενώ η βιταμίνη της Α ενισχύσει τη νυχτερινή σας όραση και παίζει ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.
Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα περιέχει 3.349 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, δηλαδή πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών πρόσληψης. Καταναλώνοντας μόλις 12 mg πάπρικα ημερησίως, θα έχετε καλύτερη όραση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οπτικών. Κάθε μερίδα πάπρικας έχει 1,3 χιλιοστόγραμμα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που αντιστοιχούν στο 11% του ημερήσιου στόχου.
Βιταμίνη Ε
Κάθε κουταλιά πάπρικας περιέχει 2 mg βιταμίνης Ε, ή 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για τους ενήλικες. Η βιταμίνη Ε βοηθά στον έλεγχο της πήξης του αίματος και συμβάλλει στην υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας την βλάβη στα κυτταρικά λιπίδια.
Σίδερο
Προσθέτοντας πάπρικα στη διατροφή σας θα σας βοηθά να πάρετε περισσότερο σίδηρο. Ο διαιτητικός σίδηρος υποστηρίζει τον κυτταρικό σας μεταβολισμό, δηλαδή επιτρέπει στα κύτταρα να πραγματοποιούν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος υποστηρίζει επίσης την λειτουργία της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, δύο πρωτεϊνών που είναι επιφορτισμένες με τη μεταφορά και την αποθήκευση του οξυγόνου που χρειάζονται οι ιστοί για να λειτουργήσουν. Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα περιέχει 1,4 mg σιδήρου, δηλαδή το 8% και 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα.