Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Συμβουλές για το μαγείρεμα του ψαριού

Συμβουλές για το μαγείρεμα του ψαριού
ΠΗΓΗ

Το μαγείρεμα του ψαριού είναι ευκολότερο από ό,τι νομίζατε… και αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν πολύ!

Το ψάρι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Μας προσφέρει θρεπτικά συστατικά που δεν βρίσκουμε σε ανάλογες ποσότητες σε άλλες τροφές- και όλα αυτά χωρίς πολλές θερμίδες. Πολλοί, όμως, αποφεύγουν τα ψάρια επειδή πιστεύουν πως είναι δύσκολο να τα μαγειρέψουν. Βρήκαμε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές για το μαγείρεμα του ψαριού, που θα σας λύσουν τα χέρια.
Αρχικά, πρέπει πάντα να προσέχετε τα ψάρια που αγοράζετε. Πρέπει να είναι κατεψυγμένα ή να βρίσκονται στον πάγο. Η μυρωδιά τους πρέπει να είναι καλή και η σάρκα τους να είναι σφικτή και να λάμπει, όταν μιλάμε για φρέσκα ψάρια. Για τα κατεψυγμένα, καλύτερα να αποφεύγετε τα πακέτα που βρίσκονται πολύ ψηλά στο ψυγείο. Αν είναι καλυμμένα με διάφανο πλαστικό, προσέξτε αν υπάρχουν μέσα κρύσταλλοι πάγου. Η ύπαρξή τους σημαίνει πως το ψάρι είτε έχει παραμείνει πολύ καιρό στην κατάψυξη, είτε έχει ξεπαγώσει και παγώσει ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, διαλέξτε κάποιο άλλο πακέτο.
Το αργό βράσιμο είναι πολύ καλή επιλογή για τα μαλακά ψάρια, όπως ο σολομός. Σε ένα ρηχό τηγάνι, τοποθετήστε το ψάρι πάνω σε ένα μείγμα αρωματικών συστατικών, όπως διάφορα βότανα ή μπαχαρικά και νερό και λίγο ζωμό λαχανικών. Σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε το να σιγοβράσει για τέσσερα έως έξι λεπτά. Ίσως χρειαστεί περισσότερο, βέβαια, αναλόγως την ποσότητα, αλλά και το πάχος του ψαριού.

Πώς καταλαβαίνουμε αν το ψάρι μας είναι έτοιμο;

Τα ψάρια πρέπει να μαγειρεύονται σε μια θερμοκρασία 63 βαθμών. Αν δεν έχετε θερμόμετρο για φαγητό, μπορείτε να καταλάβετε αν το ψάρι σας έχει μαγειρευτεί ικανοποιητικά, μπορείτε να σύρετε την άκρη ενός μαχαιριού στην σάρκα και να τραβήξετε ελαφρά. Η σάρκα πρέπει να έχει γίνει αδιαφανής και να χωρίζεται εύκολα από το κρέας.
Ένας άλλος εύκολος τρόπος να ψήσουμε ψάρι είναι να τοποθετήσουμε φιλέτα σε “πακετάκια” από λαδόκολλα, μια τεχνική που ονομάζεται en papillote. Το ψάρι μαγειρεύεται από τον παγιδευμένο ατμό. Εξίσου καλά με την λαδόκολλα ‘’δουλεύει’’ και το αλουμινόχαρτο. Ψήστε για 10 με 15 λεπτά, στους 200 βαθμούς.

Στο γκριλ:

Ο πιο γρήγορος (αλλά ίσως και γευστικός) τρόπος να απολαύσουμε ψάρι. Το ψήσιμο στο γκριλ προσφέρει ιδιαίτερη γεύση και οι επιλογές μας για να του δώσουμε ακόμα περισσότερη ποικιλία (μπορούμε να το μαρινάρουμε, να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή ξηρά βότανα) είναι πολλές. Επιπλέον, το γκριλ μας επιτρέπει να μαγειρέψουμε με λίγο έξτρα λίπος.

Μια εναλλακτική για το τηγάνι…

Το τηγανιτό ψάρι είναι μια εύκολη (εντάξει, και νόστιμη) επιλογή, αλλά μας γεμίζει με περιττά λιπαρά που δεν έχουμε ανάγκη. Μία πολύ καλή εναλλακτική είναι να ετοιμάσουμε το ψάρι με αλεύρι, αυγό και τριμμένη φρυγανιά (πανέ) και να το βάλουμε στον φούρνο. Ειδικά, τα πιο λεπτά ψάρια μαγειρεύονται πολύ εύκολα με αυτόν τον τρόπο και έχουν νόστιμη γεύση. Για να κάνουμε ακόμα πιο υγιεινό το μαγείρεμα, χρησιμοποιούμε τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου