Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Χαλβάς: Όταν φθάνει η ώρα του γλυκού, επιλέξτε σωστά


Όταν καλούμαστε να επιλέξουμε το είδος των λιπαρών, φυσικά προτιμούμε τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Ακόμα, ιδανικά θα θέλαμε το γλυκό μας να περιέχει μικροθρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Γράφει: Χρύσου Π. Γιάννης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
iatronet.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, ειδήσεις, νέα, κατάλογοι υγείας
Το γλυκό είναι μία αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων. Η επιλογή και τακτική κατανάλωσή του σε πολλούς προκαλεί ενοχές και προβληματισμό, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, απλά σάκχαρα και θερμίδες. Συχνά συνδέουν την κατανάλωσή του με την αύξηση του βάρους αλλά και με άλλα προβλήματα υγείας.
Η παχυσαρκία είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Δεν πρέπει λοιπόν να ορίζουμε ένα τρόφιμο ή μία συνήθεια υπεύθυνη για την αύξηση του βάρους. Στην προκειμένη περίπτωση, η κατανάλωση ενός γλυκίσματος δεν προσφέρει περισσότερες θερμίδες από μία αλμυρή και λιπαρή επιλογή.
Το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί ο έλεγχος της ποσότητας κατανάλωσης.
Ακόμα, επειδή η προσπάθεια αποκλεισμού των γλυκών από την καθημερινή διατροφή του ατόμου, συνήθως δημιουργεί τάσεις και οδηγεί στην υπερκατανάλωση, πρέπει να κάνετε τη σωστή επιλογή γλυκού ώστε να αποκτήσει τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μικρογεύματος.
Αυτό είναι το σημείο που πρέπει να δίνετε έμφαση.
Τα σνακ στην καθημερινή διατροφή έχουν σαν σκοπό την προσφορά ενέργειας και τόνωση του οργανισμού μεταξύ των γευμάτων και φυσικά τη συμπλήρωση της ημερήσιας διατροφής σε μικροθρεπτικά συστατικά. Πρέπει λοιπόν και η επιλογή του γλυκού να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Να μην είναι μόνο βούτυρο και ζάχαρη ή κενές θερμίδες!
Όταν καλούμαστε να επιλέξουμε το είδος των λιπαρών, φυσικά προτιμούμε τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Ακόμα, ιδανικά θα θέλαμε το γλυκό μας να περιέχει μικροθρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Να συνδυάζει δηλαδή τη θρέψη με την απόλαυση.
Γλυκά με τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι συνήθως περισσότερο παραδοσιακά παρασκευάσματα. Ο χαλβάς από ταχίνι, που παρασκευάζεται από ταχίνι και γλυκόζη είναι μία από τις καλύτερες επιλογές. Το ταχίνι είναι ο πάροχος ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φυτικών ινών και ακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ η γλυκόζη ο πάροχος ενέργειας για να φθάσει ο καταναλωτής, παιδί ή ενήλικας, με τον καλύτερο τρόπο μέχρι το επόμενο γεύμα.
Όπως όμως και κάθε γλυκό, έτσι και ο χαλβάς αποδίδει θερμίδες. Τα 50 γρ αποδίδουν περίπου 260 θερμίδες. Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να προσφέρει κορεσμό στη γεύση σε μικρές ποσότητες. Θα πρέπει όμως και από την πλευρά σας να μετριάζετε την κατανάλωση συναξιολογώντας και το υπόλοιπο ημερήσιο διαιτολόγιο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου