Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

14 θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού

 
Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα, το ρόδι αν και έχει απίθανη γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά, αγνοείται επιμελώς από τους περισσότερους, που είτε δυσκολεύονται να το καθαρίσουν είτε δεν ξέρουν πώς να το απολαύσουν.

Επειδή όμως προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία στην καλή υγεία του οργανισμού και θεωρειται ένα από τα πλέον ενεργειακά φρούτα, δείτε τους λόγους που πρέπει τάχιστα να ξεκινήσετε να καταναλώνετε ρόδια, όπως αναφέρονται στην «Huffington Post»- αν δεν το κάνετε ήδη!

1. Επιβραδύνει τη γήρανση
Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από το δέρμα.

2. Προστατεύει τα νεφρά
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι ένα εκχύλισμα ροδιού προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες .

3. Αναζωογονεί το ήπαρ
Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός του ροδιού όχι μόνο προστατεύει το συκώτι αλλά βοηθά στην αναγέννησή του.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη C που περιέχει αποτελεί ασπίδα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων.
perierga.gr - Ρόδι, το θεραπευτικόν!
5. Έχει αντιαλλεργική δράση
Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες γνωστές ως πολυφαινόλες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες .

6. Αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις
Νέα έρευνα που δημοσιεύεται καταδεικνύει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να συνθέσει τη χοληστερόλη και απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το αγγειακό σύστημα .

7. Προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη
Ο χυμός ροδιού και το εκχύλισμά του θωρακίζει τους άντρες έναντι του καρκίνου του προστάτη.

8. Δρα κατά του καρκίνου μαστού
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του κατά του καρκίνου του μαστού και στα δημοσιεύματά τους αναφέρουν ότι η κατανάλωσή τους είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη του εν λόγω καρκίνου.

perierga.gr - Ρόδι, το θεραπευτικόν!
9. Δρα προστατευτικά στον καρκίνο του δέρματος
Η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με την υποχώρηση των δύο βασικών τύπων καρκίνου του δέρματος: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό δερματολογίας.

10. Προστατεύει το DNA
Τα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά του ροδιού φαίνεται να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος και να το προστατεύουν.

11. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
Πρώιμη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

12. Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο
Έρευνες απέδειξαν ότι το ρόδι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καταπολεμά τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στο μεταβολικό σύνδρομο.

perierga.gr - Ρόδι, το θεραπευτικόν!
13. Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Αυτό το φρούτο μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.

14. Προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα
Τα ρόδια έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την οστεοαρθρίτιδα, καθώς περιέχουν ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες που αποτελούν τα φυτοθρεπτικά συστατικά της επούλωσης των οστών.

ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ

kalanea.gr

Συνδυασμοί υγιεινής διατροφής

Συνδυασμοί υγιεινής διατροφής






Κερδίστε πολλά επιπλέον συν στην υγεία, την ενεργητικότητα, τη διάθεση αλλά και στην εμφάνισή σας, συνδυάζοντας κατάλληλα μεταξύ τους αυτά που τρώτε.

Γαλέος + σκορδαλιά
Ο γαλέος, όπως και ο παστός μπακαλιάρος, περιέχει πολύ αλάτι, το οποίο ανεβάζει την πίεση σε ευαίσθητα άτομα. Η σκορδαλιά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε ωμό σκόρδο, δρα εξισορροπητικά.
Ζυμαρικά + θαλασσινά με σάλτσα ντομάτας
Το ένα «συμπληρώνει» το άλλο κι όλα μαζί μετατρέπονται σε ένα σούπερ θρεπτικό πιάτο με ισορροπημένη σύνθεση θρεπτικών συστατικών και ιδιαίτερα σημαντικές ποσότητες μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

Καρπούζι + τυρί φέτα
Ο συνδυασμός τους παρέχει απαραίτητους ηλεκτρολύτες για την υδατική ισορροπία, κάλιο και νάτριο αντίστοιχα, μεγαλώνει την αίσθηση κορεσμού και αυξάνει πιο ήπια το σάκχαρο του αίματος.

Κόκκινο κρέας + χόρτα + σαλάτα λαχανικών
Ενισχύοντας το γεύμα σας με περισσότερες φυτικές ίνες, χορταίνετε ταχύτερα, μειώνετε την απορρόφηση διατροφικού λίπους και αυξάνετε την αποβολή τοξικών καταλοίπων.

Λαχανικά + ωμό ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο ευνοεί την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα των λιποδιαλυτών βιταμινών, των αντιοξειδωτικών και των φυτοθρεπτικών που περιέχουν τα λαχανικά. Τί ποιό ωραίο και θρεπτικό από την χωριάτικη σαλάτα.

Λάχανο + καρότα + ντομάτα + σέλινο
Ο συνδυασμός τους ενισχύει την επίδραση των καροτένιων και των φλαβονοειδών στην προστασία του δέρματος αλλά και στη μείωση των υψηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης και χοληστερίνης στο αίμα.

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας + σαλάτα λαχανικών
Η μαγειρεμένη ντομάτα απελευθερώνει περισσότερο λυκοπένιο συγκριτικά με την ωμή. Η σαλάτα λαχανικών καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων από τα μακαρόνια, αποτρέποντας έτσι την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Μπριάμ+ ρίγανη
Η ρίγανη δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιολάδου, που, με τη σειρά τους, ενισχύουν την απορρόφηση των φυτοθρεπτικών από τα λαχανικά.

Ρεβίθια + ταχίνι
Με το συνδυασμό τους, π.χ. ως «χούμους», οι πρωτεΐνες τους γίνονται υψηλότερης ποιότητας, πλησιάζοντας σε αξία ακόμα και αυτήν του κρέατος.

Τυρί + αβγό
Το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ενώ το αβγό είναι καλή πηγή της βιταμίνης D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Φακές + ρύζι
Επειδή το ένα αλληλοσυμπληρώνει τα αμινοξέα του άλλου, οι πρωτεΐνες που προσλαμβάνετε γίνονται πλήρεις και αποκτούν μεγαλύτερη βιολογική αξία.

Χοιρινό κρέας + αποξηραμένα φρούτα
Οι φυτικές ίνες των ξερών φρούτων παγιδεύουν μια ποσότητα κορεσμένου λίπους και χοληστερίνης από το χοιρινό, η οποία αποβάλλεται μαζί τους διά της φυσιολογικής οδού.

Ψάρι ή θαλασσινά + λευκό κρασί
Το λευκό κρασί είναι φτωχότερο σε τανίνες συγκριτικά με το κόκκινο, οπότε δεν σκεπάζει την ιδιαίτερη γεύση του ψαριού, ούτε όμως αφήνει δυσάρεστη επίγευση «ψαρίλας» στο στόμα.

Ψάρι ή θαλασσινά + χωριάτικη σαλάτα
Τα ψάρια και τα θαλασσινά περιέχουν πολύ ιώδιο, το οποίο δεν επηρεάζεται αρνητικά από τα υλικά της χωριάτικης. Αντίθετα, ο συνδυασμός ψαριού με κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι κ.λπ.) εμποδίζει την απορρόφηση του ιωδίου.

Ψητά κρέατα + μουστάρδα
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του σιναπιού, από το οποίο προέρχεται η μουστάρδα, δρουν προφυλακτικά έναντι κάποιων από τις καρκινογόνες ουσίες των ξεροψημένων κρεάτων.

Ψητές σαρδέλες + λαδολέμονο και ρίγανη
Το ελαιόλαδο, ο χυμός λεμονιού και η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα ευάλωτα στην οξείδωση ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που μας προσφέρουν οι σαρδέλες.
 daypress.gr - καθημερινή ενημέρωση

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Φθινόπωρο: Οι θερμίδες των φρούτων και λαχανικών

Φωτογραφία για Φθινόπωρο: Οι θερμίδες των φρούτων και λαχανικών
To «φορτωμένο» καθημερινό πρόγραμμα του Φθινοπώρου απαιτεί σωστή διατροφή για να έχουμε ενέργεια, διάθεση και ευεξία Τρία σημαντικά στοιχεία λοιπόν, που μόνο οι καλές διατροφικές συνήθειες μάς τα προσφέρουν είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Αποτελούν τροφές χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου και μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντικές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Τώρα το φθινόπωρο έχουμε μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, δεν έχουμε λοιπόν τίποτα άλλο, παρά μόνο να επιλέξουμε τι μας αρέσει από όλα αυτά, για να υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμα στο σπίτι μας.

Τα πιο... δημοφιλή φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά είναι το μήλο, η μπανάνα, το αχλάδι, το πορτοκάλι, το σταφύλι, το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, και το κουνουπίδι.

• Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φλαβονοειδή, μας προστατεύουν από καρδιαγγειακές ασθένειες και γαστρεντερικές διαταραχές, δεσμεύουν τη χοληστερόλη και την αποβάλλουν με τα κόπρανα, συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου και της περιεκτικότητας των κοπράνων σε νερό, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και τέλος συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
• Οι μπανάνες αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, συμβάλλει στην απορρόφηση σιδήρου και στη σύνθεση κυττάρων του αίματος. Το κάλιο είναι ένας προστατευτικός παράγοντας στην εμφάνιση αρτηριακής πίεσης, καθώς απομακρύνει το νάτριο από τον οργανισμό. Τέλος, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη μπανάνα συμβάλλουν στην καλή γαστρεντερική λειτουργία και στη σωστή πέψη.

• Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, και φυτικές ίνες. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην καταστροφή βακτηρίων και ιών, η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη πήξη του αίματος σε περιπτώσεις αιμορραγίας και οι φυτικές ίνες προστατεύουν το παχύ έντερο από την εμφάνιση καρκίνου.

• Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Επομένως καταναλώνοντας καθημερινά πορτοκάλια, μας προστατεύουν από τις χειμερινές ιώσεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην απορρόφηση σιδήρου και διατηρούν υγιή τα ούλα και το δέρμα.

• Τα σταφύλια χαρακτηρίζονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη C, Β6 και Β1, κάλιο και φλαβονοειδή. Μας προστατεύουν από την απώλεια όρασης, τη δημιουργία θρόμβων, την εμφάνιση καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη δημιουργία λίθων στα νεφρά.

• Το λάχανο δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροϊδων, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α.

• Το σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Κ, Α, C, Β2, Β6, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών. Με την κατανάλωσή του, προστατεύεται η καρδιά λόγω των αντοξειδωτικών που περιέχει, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ έντερο, ενισχύεται η μνήμη και προστετεύεται η όραση.

• Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, της οποίας η αντιοξειδωτική δράση συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και γι’αυτό η έλλειψή του οδηγεί σε μακροκυτταρική αναιμία. Το μαγνήσιο που περιέχει συγκρατει το ασβέστιο που είναι πολύ οφέλιμο για τον οργανισμό. Τέλος πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντικαρκινική δράση λόγω των ενζύμων που περιέχει.

Με την συνεργασία της Αθηνάς Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κατερίνη 
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας 
.
Πηγή
Tromaktiko

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Μαγνήσιο. Μια θεραπευτική δύναμη στο πιάτο μας!



Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας είναι το μαγνήσιο. Πολύ λίγα, όμως, ξέρουμε για τις ευεργετικές του επιδράσεις στον οργανισμό μας και το τι πραγματικά μας προσφέρει. Διαβάστε την πολύτιμη συμβολή του στην εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας και μην διστάσετε να εντάξετε τις διατροφικές του πηγές στο διαιτολόγιό σας.

Τι είναι το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σώμα του μέσου ατόμου περιέχει περίπου 25 γραμμάριαμαγνησίου και περίπου τα μισά από αυτά είναι στα οστά. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις που κρατούν το σώμα μας σε σωστή λειτουργία. Οι άνθρωποι παίρνουμε το μαγνήσιο από τη διατροφή μας, αλλά μερικές φορές τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι απαραίτητα, εάν τα επίπεδά του είναι πολύ χαμηλά. Η διατροφική πρόσληψη του μαγνησίου, όμως, μπορεί να είναι χαμηλή, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο;

Ένας εύκολος τρόπος να θυμάστε τα τρόφιμα που είναι καλές πηγές μαγνησίου είναι να έχετε στο μυαλό σας τις ίνες. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Οι διατροφικές  πηγές του μαγνησίου περιλαμβάνουν: όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά (μπρόκολο και πράσινα φυλλώδη λαχανικά), σπόρους και ξηρούς καρπούς (κυρίως τα αμύγδαλα). Άλλες διατροφικές πηγές μαγνησίου είναι: τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα, η σοκολάτα, και ο καφές. Το νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου.

Τα οφέλη του μαγνησίου:

Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου συνίσταται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της ανεπάρκειας μαγνησίου. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως  καθαρτικό για τη δυσκοιλιότητα και για την προετοιμασία του εντέρου πριν από χειρουργικές ή διαγνωστικές διαδικασίες. Παράλληλα, χρησιμεύει και ως αντιόξινο για τη δυσπεψία οξέως.

Επιπλέον, το μαγνήσιο χρησιμοποιείται για τις ασθένειες των αγγείων της καρδιάς και του αίματος, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο στήθος, της καρδιακής αρρυθμίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των υψηλών επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης, των χαμηλών επίπεδων της «καλής» χοληστερόλης,  της καρδιακής ασθένειας της βαλβίδας (πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας) και της καρδιακή προσβολής.

Το μαγνήσιο, επίσης,  χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, του άγχους, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, της νόσου του Lyme, της ινομυαλγίας,  των κραμπών στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του διαβήτη, των πετρών στα νεφρά, των αδύναμων οστών (οστεοπόρωση), του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της ασθένειας του υψομέτρου, της ακράτεια των ούρων, του άσθματος, της αλλεργικής ρινίτιδας,  της σκλήρυνσης κατά πλάκας και για την πρόληψη της απώλειας της ακοής.

Οι αθλητές χρησιμοποιούν ενίοτε συμπληρώματα μαγνησίου για να αυξήσουν την ενέργεια και την αντοχή τους. Το μαγνήσιο, όμως, χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση μολυσμένων ελκών του δέρματος, καθώς και για την επούλωση των πληγών. Το μαγνήσιο χρησιμεύει και ως κρύα κομπρέσα στην θεραπεία μιας σοβαρής λοίμωξης του δέρματος που προκαλείται από βακτήρια (ερυσίπελας) και ως θερμό πίεστρο για βαθιές δερματικές μολύνσεις.

Το μαγνήσιο απαιτείται, ακόμη, για τη σωστή ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών, ενώ είναι  απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νεύρων, των μυών, καθώς και πολλών άλλων μερών του σώματος. Στο στομάχι, το μαγνήσιο βοηθά στην εξουδετέρωση του γαστρικού οξέος και κινεί τα κόπρανα μέσω του εντέρου.
ΑΠΟ......................................... logo