Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Λυγαριά: Αgnus Cactus το γυναικείο βοτάνι


Λυγαριά ή Καναπίτσα, ονομάζεται το γυναικείο βοτάνι. Είναι θάμνος αυτοφυόμενος και φυλλοβόλος. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι πολλές. Όπως κατευναστικές, αντικαταθλιπτικές, αποχρεμπτικές. Έχει επίσης στυπτικές ιδιότητες, αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές, ορεκτικές, διουρητικές, ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιπυρετικές.
Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές έφηβες και ενήλικες γυναίκες, είναι η ακατάστατη και δευτερογενή εμμηνόρροια (δυσμηνόρροια). Ανακουφίζει από τους έντονους πόνους  και από όλα τα συμπτώματα. Το Agnus Castus εξομαλύνει τα επίπεδα προγεστερόνης που εκκρίνονται από το ωχρό σωμάτιο και κατά συνέπεια βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής διεξαγωγής της έμμηνου ρύσης. Επίσης, το Agnus Castus, μετριάζει τα συμπτώματα του ΠΜΣ (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο), συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας στο στήθος, των κραμπών, των κεφαλαλγιών ακόμη και της ακμής. Έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τη βιταμίνη Β6.
Η προτεινόμενη δοσολογία για την αντιμετώπιση των εμμηνορροϊκών προβλημάτων είναι 0,5 - 1,0g ημερησίως με ελάχιστη χρονική λήψη από 4- 6 μήνες. Το βότανο της λυγαριάς μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία υπό τη μορφή βάμματος, ομοιοπαθητικού φαρμάκου ή σκόνης.

Γεωργία Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου