Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

χαμπουργκεράκια & Ψωμάκια για χάμπουργκερ

Χαμπουργκεράκια
Δεν είναι καιροί για έξοδα. Αλλά και να ήταν, καλύτερο για τα παιδιά είναι το σπιτικό φαγητό, με φρέσκα και προσεγμένα υλικά.
Ενα σνακ που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους στα παιδικά πάρτι είναι τα χαμπουργκεράκια.
Υλικά
  • Ψωμάκια για χάμπουργκερ
  • Μισό κιλό κιμάς
  • Δύο κρεμμύδια μεσαία
  • Τυρί για τοστ σε φέτες (κατά προτίμηση Γκούντα)
  • Δύο ντομάτες για σαλάτα
  • Κέτσαπ, μουστάρδα
  • Κάπαρη
  • Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
  • Εκτέλεση
Για τα μπιφτέκια
Ψιλοκόβουμε το ένα από τα δύο κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά με τον κιμά. Δεν βάζουμε ψωμί ή φρυγανιά. Στο μείγμα του κιμά προσθέτουμε λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Πλάθουμε μικρά και λεπτά μπιφτεκάκια και τα τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα, την οποία βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο.
Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια για χάμπουργκερ. Στη μία πλευρά βάζουμε λίγο κέτσαπ και μουστάρδα. Στην άλλη πλευρά βάζουμε το μπιφτέκι, από πάνω το τυρί, από πάνω μία λεπτή ροδέλα κρεμμύδι και μία λεπτή φέτα ντομάτα. Ρίχνουμε και λίγη κάπαρη και κλείνουμε από πάνω με την άλλη φέτα του ψωμιού που έχει την κέτσαπ και τη μουστάρδα.
Τυλίγουμε το χάμπουργκερ σαν φακελάκι σε μία λαδόκολλα και όλο μαζί σε αλουμινόχαρτο. Τυλίγουμε από έξω μία - δύο πολύχρωμες χαρτοπετσέτες και τοποθετούμε τα χαμπουργκεράκια ένα ένα σε ένα καλάθι.
Μπορείτε να συνοδεύσετε με μία μεγάλη γαβάθα με πατάτες τηγανητές!
Γρήγορη και υγιεινή λύση για πατάτες τηγανητές σε ποσότητα
Κόβετε τις πατάτες όπως συνήθως. Βρέχετε τα χέρια σας με ελαιόλαδο και ανακατεύετε τα χέρια σας με τις πατάτες. Το θέμα είναι να λαδωθούν οι πατάτες όσο το δυνατόν λιγότερο, αλλά και να μην μείνουν αλάδωτες. Το κόλπο είναι να νιώθετε ότι τα χέρια σας μετά το ανακάτεμα δεν είναι τελείως καθαρά από λάδι, ούτε στάζουν από λάδι.
Τις λαδωμένες πατάτες τις ρίχνουμε σε ένα ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα. Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε το ταψί στη μέση του φούρνου και το αφήνουμε μέχρι να δούμε τις πατάτες σαν... τηγανητές.
Βγάζετε τις έτοιμες πατάτες, τις αλατίζετε (αν θέλετε ρίχνετε και λίγη ρίγανη) και τη σερβίρετε.
Πηγή: newspark.eu...Από alexia

  • Ψωμάκια για χάμπουργκερ
Τι χρειαζόμαστε :
  • 3 κ.σ. γάλα (χλιαρό)
  • 1 φλ. νερό (χλιαρό)
  • 2 κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 2 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό 
  • 3 1/3 φλ. αλεύρι
  • 2 1/2 κ.σ. βούτυρο (μαλακωμένο)
  • 1 αυγό (για επάλειψη)

Πως φτιάχνουμε τα ψωμάκια :
  1.  Στο μπώλ του μίξερ μας βάζουμε το γάλα, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό.
  2. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  4. Βάζουμε και το βούτυρο και ζυμώνουμε για περίπου 8 λεπτά. Το μίγμα μας θα είναι μαλακό και θα κολάει ελάχιστα αλλά μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι γιατί θα "βαρύνει" τα ψωμάκια.
  5. Μεταφέρουμε τα ψωμάκια σε ελαφρά λαδωμάνο μπωλ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες.
  6. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 8 μπαλάκια τα οποία τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατι θα φουσκώσουν.
  8. Σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήσουμε να ξαναφουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 20β.
  10. Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε το αυγό με ελάχιστο νερό.
  11. Οταν τα ψωμάκια μας φουσκώσουν, τα αλοίφουμε με το αυγό και τα τοποθετούμε στο φούρνο στη μεσαία θέση.
  12. Στην κάτω-κάτω θέση του φούρνου μας τοποθετούμε ενα ταψάκι με νερό.
  13. Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι τα ψωμάκια να χρυσίσουν.
  14. Μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου