Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Hypericum_empetrifolium_βάλσαμο
της Πόπης Στίνη
Ίος
Ζούμε σ’ έναν ευλογημένο τόπο, όπου τα αρωματικά φυτά και τα βότανα βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον μας. Στις Κυκλάδες οι ντόπιοι επιμένουν να κυνηγούν τις φυτικές αρωματικές προκλήσεις ώστε να προσδίδουν έξτρα γεύση στο φαγητό τους αλλά και για να τα εκμεταλλεύονται ως θεραπευτικά. Οι “παλιοί” ήξεραν που ακριβώς φύεται το κάθε είδος. Στην ορεινή Νάξο στην περιοχή του Φιλωτίου υπήρχε πάντα η φήμη για τη μυρωδάτη φασκομηλιά και το μεθυστικό θυμάρι. Στην Ίο στην περιοχή της Ψάθης και του Παλαιοκάστρου φύεται ο πασίγνωστος κρόκος. Φτάνοντας προς το Μαγγανάρι η μυρωδιά του θυμαριού είναι τόσο έντονη που σε μαγεύει. Στη μικρή μας Σίκινο υπάρχει σε αφθονία η κάπαρη. Στην Αμοργό στην Αιγιάλη βρίσκουμε άφθονο φασκόμηλο και στα Θολάρια αψιθιά.
« Ψωμί και ελιά και μια ζεστή φασκομηλιά »
ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Από την αρχαιότητα τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι κοινωνίες μας με το πέρασμα του χρόνου ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες ενώ κάποιες άλλες λογικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής.
ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Έχει εφιδρωτικές, διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καταρροής, ψυχογενούς άσθματος, φουσκώματος στο στομάχι, νευρικής ανορεξίας, ρευματικών ασθενειών και βρογχίτιδας.
ΑΓΡΙΑΔΑ
Κατέχει διουρητικές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί στην κυστίτιδα και στη δυσλειτουργία του προστάτη.
ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ή ΑΨΙΘΙΑ
Πικρό βότανο. Διεγείρει και ενισχύει όλη την πεπτική διαδικασία. Επίσης βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέλθει σε πυρετούς και λοιμώξεις. Έχει τονωτική και ευεργετική δράση.
Δάφνη
ΒΑΛΣΑΜΟ ή ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ
Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης , επουλωτική και ηρεμιστική. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, και της έντασης. Είναι κατάλληλο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Το τσάι που φτιάχνεται από τα φύλλα του είναι ιδανικό για κρυολογήματα, καταρροές και βήχα. Ο χυμός που βγαίνει από τα φύλλα του χρησιμοποιείται συμπυκνωμένος σε σταγόνες για φλεγμονές των αυτιών ενώ αραιωμένος σε διάλυμα με νερό για γαργάρες κάνει καλό σε αμυγδαλίτιδες και φαρυγγίτιδες. Χρησιμοποιείται επίσης εξωτερικά για την ανακούφιση του ερεθισμού από τσιμπήματα εντόμων καθώς έχει και αντιισταμινική δράση.
ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ
Είναι ένα εξαιρετικό παραγωγό της έκκρισης του γάλακτος και είναι απόλυτα ασφαλές για τη χρησιμοποίηση από μητέρες που θηλάζουν. Επίσης χρησιμοποιείται για να αυξήσει την έκκριση της χολής και χορηγείται σε όλα τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.
ΔΑΦΝΗ
Έχει ευεργετικές ιδιότητες σε διαταραχές των ανώτερων αναπνευστικών οδών, καταπραϋντικές για κνησμούς, κατευναστικές για το στομάχι, διουρητικές και εφιδρωτικές. Οι ατμοί του αφεψήματος θεωρούνται τονωτικοί της αναπνοής και αντικαταρροϊκοί. Με το αφέψημα των φύλλων και των καρπών γίνεται η περιποίηση των πληγών ως καθαρτικό, τονωτικό και επουλωτικό μέσω. Επίσης βοηθάει στην πέψη των φυτικών πρωτεϊνών που υπάρχουν στα όσπρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου