Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τα παρεξηγημένα φύλλα της ελιάς επιστρέφουν με τη «βούλα» του ΕΟΦ

Τα παρεξηγημένα φύλλα της ελιάς επιστρέφουν με τη «βούλα» του ΕΟΦ



Κατακρίθηκαν, απαξιώθηκαν, χλευάστηκαν και αντιμετωπίστηκαν με φαιδρότητα, μέχρι που απαξιώθηκαν εντελώς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο λόγος για τα φύλλα της ελιάς που σήμερα ξαναγεννιούνται από τις «στάχτες» τους και επιστρέφουν δυναμικά στην επικαιρότητα με τη «βούλα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, καθώς διαθέτουν πια επίσημη έγκριση για συγκεκριμένες ενδείξεις.

Κι ενώ η «ρετσινιά» της φραπελιάς στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα, την ίδια ώρα, γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, έσπευσαν να φυτέψουν ελαιόδεντρα και επενδύουν πλέον στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής και κυκλοφορίας στην αγορά τσαγιού από φύλλα ελιάς σε χάρτινα σακουλάκια!

Ήπιο διουρητικό για χρήσεις σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών και προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, με σκοπό τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών, είναι η ένδειξη που κατάφεραν να κατοχυρώσουν έλληνες επιστήμονες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στις 22 Νοεμβρίου 2011.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν συγγράμματα Γάλλων, μελών εξερευνητικών ομάδων, που χαρακτηρίζουν τα φύλλα της ελιάς ως σπουδαίο αντιπυρετικό και αντιβιοτικό.

Επιπλέον, τα τελευταία 40 χρόνια φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση τα φύλλα της ελιάς κυκλοφορούν ευρύτατα στη Γερμανία με ενδείξεις για την υποστήριξη της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος, τη ρύθμιση της χοληστερίνης και την προστασία των αγγείων από τις αθηρωματικές πλάκες, τη σταθεροποίηση των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα και την αντιδιαβητική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αρνητική δημοσιότητα από τη «φραπελιά»

Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω δεν έγιναν γνωστά στην ελληνική κοινή γνώμη και λίγοι σήμερα είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις καθώς εκείνο που υπερίσχυσε ήταν η αρνητική δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα της «φραπελιάς» και της φημολογούμενης δράσης της κατά του καρκίνου.

«Το θέμα αντιμετωπίστηκε με μεγάλη φαιδρότητα στην Ελλάδα πριν από χρόνια. Ο κόσμος άρχισε να μαζεύει φύλλα ελιάς από δέντρα που βρίσκονται μέσα στις πόλεις και παρασκεύαζε ροφήματα αναμένοντας θεραπεία από τον καρκίνο. Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ιαπωνία, τα φύλλα της ελιάς είχαν από χρόνια ενταχθεί στον Οργανισμό Φαρμάκων. Έτσι, την ώρα που ο θόρυβος για τη 'φραπελιά' και η κακή της δημοσιότητα βρίσκονταν στο ανώτατο σημείο τους, επιχειρηματίες από τη γειτονική Τουρκία αντιλήφθηκαν την σημασία του θέματος, φύτεψαν ελληνικές ποικιλίες ελιάς και μπήκαν δυναμικά στην βιομηχανική παραγωγή τσαγιού από φύλλα ελιάς» σχολιάζει ο καθηγητής Δενδροκομίας Αθανάσιος Ρούμπος.

«Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» τονίζει, από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων Φυτικής Προέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Ιωάννα Χήνου.

Η ίδια χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη σύνδεση των φύλλων της ελιάς με τη χρήση κατά του καρκίνου και σχολιάζει ότι «η μόδα που επικράτησε την εποχή αυτή κατέστρεψε οποιαδήποτε πληροφορία και χρήσιμη ένδειξη υπήρξε για το συγκεκριμένο φυτικό προϊόν».

«Ήμουν κατά της αβάσιμης υποβάθμισης του εθνικού μας φυτού, για το οποίο από τότε γνωρίζαμε ότι η φαρμακευτική του χρήση επιβεβαιωνόταν από την ευρωπαϊκή φαρμακοποιία» αναφέρει και τάσσεται κατά της κακής χρήσης των φύλλων της ελιάς που ξεκίνησε τότε.

«Τα φυτικά προϊόντα δεν χρησιμοποιούνται για βαριές νόσους. Τα φάρμακα για τον καρκίνο αποτελούν ειδική κατηγορία και σε σοβαρές ασθένειες αυτού του είδους δεν συζητούμε για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα» διευκρινίζει.

Νέες δράσεις των φύλλων της ελιάς αναζητούν οι επιστήμονες

Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιστημονική έρευνα για την αναζήτηση αντιοξειδωτικής δράσης στα φύλλα της ελιάς.

«Ήδη, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ελευρωπαΐνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα και τον καρπό του ελαιοδέντρου. Σε αυτήν την ουσία οφείλεται η πικρή γεύση τους» σχολιάζει ο κ. Ρούμπος και τονίζει ότι σήμερα πραγματοποιούνται έρευνες για την περιεκτικότητα δέκα διαφορετικών ποικιλιών ελιάς σε ελευρωπαΐνη.

Ο εντοπισμός και η ποσοτικοποίηση των αντιοξειδωτικών ουσιών της ελιάς ανά ποικιλία εκτιμάται ότι μπορεί να καθοδηγήσει τις μελλοντικές καλλιέργειες και τη χρήση των συγκεκριμένων ουσιών στη διατροφή και τη φαρμακευτική.

Η εγκεκριμένη συνταγή για «τσάι από τα φύλλα της ελιάς»

Μέχρι τότε, η συνταγή που αναγράφεται στη μονογραφία για τα φύλλα της ελιάς, η οποία εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κ. Χήνου, το Νοέμβριο του 2009, προβλέπει τα εξής:

Δέκα γραμμάρια χλωρά φύλλα ή πέντε γραμμάρια ξερά τοποθετούνται σε 150 ml βραστό νερό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι δύο φορές την ημέρα.

Εναλλακτικά, 7 με 8 γραμμάρια ψιλοκομμένα φύλλα μπορούν να τοποθετηθούν για 30 λεπτά σε νερό που έχει βράσει ή 5 γραμμάρια να βράσουν μαζί με το νερό.

Το ρόφημα μπορεί να καταναλώνεται τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα. Διαφορετικές οδηγίες χρήσης έχουν εκδοθεί για σκευάσματα σε σκόνη που τοποθετούνται σε κάψουλες.

Οδηγίες, όμως, από τους επιστήμονες δεν δίνονται μόνο για την παρασκευή του ροφήματος αλλά και για τον τρόπο συλλογής των φύλλων της ελιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούμπο, αυτά θα πρέπει να συλλέγονται από ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχή με ελάχιστη ή καθόλου μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τα δέντρα δεν θα πρέπει να ψεκάζονται με χημικά σκευάσματα, ούτε να προέρχονται από καλλιέργειες με χρήση λιπασμάτων.

Ο κατάλληλος χρόνος για τη συγκομιδή είναι το φθινόπωρο και συγκεκριμένα οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος, κατά τους οποίους τα φύλλα έχουν ολοκληρώσει τον ετήσιο κύκλο τους.

Τα δε φύλλα θα πρέπει να ξεπλυθούν ελαφρώς, να στεγνώσουν σε σκοτεινό δωμάτιο και ξηρό περιβάλλον και να αποθηκευτούν σε χάρτινη σακούλα.

Προσοχή στις αντενδείξεις

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Χήνου συνιστά στον καθένα να διαβάσει στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τους τρόπους χρήσης των σκευασμάτων που προτείνονται και να λαμβάνονται πάντα υπόψιν όσα αναφέρονται για τυχόν αντενδείξεις, αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, απαραίτητη είναι η συνεννόηση των καταναλωτών με το γιατρό τους καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται με συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης.

Μεγάλες επιχειρηματικές δυνατότητες

Την ώρα που ξεκινούν όλα τα παραπάνω να γίνονται γνωστά, σήμερα δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα κανένα σχετικό φαρμακευτικό σκεύασμα.

«Παρόλο που υπάρχουν μεγάλες επιχειρηματικές δυνατότητες, στην Ελλάδα, από ότι γνωρίζω, δεν υπάρχει τίποτα από φύλλα ελιάς στα φαρμακεία, ούτε στη μορφή του τσαγιού ούτε στη μορφή της κάψουλας. Αμφιβάλλω, μάλιστα, αν γνωρίζει και κανείς το θέμα» τονίζει η κ. Χήνου και επισημαίνει ότι στην Ισπανία δραστηριοποιείται εταιρεία που παράγει σκόνη από τα φύλλα της ελιάς.

«Σήμερα, με βάση όσα αναφέρονται στην ηλεκτρονική σελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μπορεί οποιοσδήποτε να παρασκευάσει το τσάι ή την κάψουλα, να ζητήσει και να λάβει την έγκριση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πουλήσει αυτό το προϊόν στο κοινό με την συγκεκριμένη ένδειξη» σχολιάζει.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Ρούμπος επισημαίνει ότι η πρώτη ύλη, δηλαδή τα φύλλα της ελιάς, είναι διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες δεδομένου ότι τα ελαιόδεντρα αποτελούν το 75% της δενδροκομίας στην Ελλάδα!

«Την ώρα που παράγονται τεράστιες ποσότητες φύλλων, είναι αυτονόητο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολύ καλύτερα από λίπασμα ή καύσιμο, όπως γίνεται τώρα» προσθέτει.

Παράλληλα, προωθούνται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αιτήματα για την έγκριση φυτικών σκευασμάτων ως παραδοσιακών φαρμάκων, δηλαδή ως προϊόντων που μπορούν να έχουν ήπιες ευεργετικές ιδιότητες, εφόσον αποκλειστούν από τους γιατρούς επικίνδυνες καταστάσεις και νόσοι.

«Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το δίκταμο, που βρίσκεται σε φάση προδημοσίευσης για δράσεις που αφορούν το κρυολόγημα, τις ήπιες στομαχικές διαταραχές και δερματικά προβλήματα από μελανιές και φλεγμονές. Επίσης, τα κοκκινισμένα φύλλα αμπελιού, μετά τη συγκομιδή του σταφυλιού, έχουν λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, και της φλεβικής ανεπάρκειας. Προωθούνται, άλλωστε, το τίλιο για ενδείξεις κατά του κρυολογήματος και ως ήπιο ηρεμιστικό και υπάρχουν ανάλογα αιτήματα για τη μαστίχα και τα πέταλα του τριαντάφυλλου» αναφέρει η κ. Χήνου.

Βρήκαν πως βλάπτει την καρδιά χημική ουσία του κόκκινου κρέατος

Βρήκαν πως βλάπτει την καρδιά χημική ουσία του κόκκινου κρέατος


Μία ουσία που υπάρχει στο κόκκινο κρέας και διασπάται από τα βακτήρια του εντέρου είναι υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας που διατρέχουν όσοι υπερκαταναλώνουν μπριζόλες, μπέικον και λουκάνικα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η ουσία αυτή λέγεται καρνιτίνη και, μόλις τα βακτήρια την διασπάσουν, ενεργοποιείται μία αλληλουχία βιολογικών αντιδράσεων, η οποία καταλήγει σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιοπάθειας, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature Medicine».
Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, γι’ αυτό και οι επίσημες συστάσεις των ειδικών είναι να μην υπερβαίνει η ημερήσια κατανάλωση τα 70 γρ. αυτών των τροφίμων.
Έως τώρα, οι ειδικοί πίστευαν πως το πρόβλημα οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των κρεατικών σε κορεσμένα λίπη, καθώς και στον τρόπο επεξεργασίας του κρέατος κατά την παρασκευή των προϊόντων του.
Εντούτοις, «η περιεκτικότητα του άπαχου κόκκινου κρέατος σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να εξηγεί γιατί κι αυτό συμβάλλει στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Στάνλεϋ Χέιζεν, επικεφαλής του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στην φημισμένη Cleveland Clinic, στο Οχάιο.
Ο δρ Χέιζεν και οι συνεργάτες του θέλησαν να διαπιστώσουν τι άλλο μπορεί να συμβαίνει και σε πειράματα με ποντίκια και ομάδα εθελοντών διαπίστωσαν πως τα βακτήρια του εντέρου διασπούν την καρνιτίνη σε ένα αέριο, το οποίο όταν φθάσει στο ήπαρ μετατρέπεται στην ουσία ΤΜΑΟ.
Η ουσία αυτή συσχετίσθηκε ισχυρά με τη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, η οποία αποτελεί την αιτία της καρδιοπάθειας και ανοίγει το δρόμο για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Ο δρ Χέιζεν επισήμανε ότι η ΤΜΑΟ μπορεί να αποτελεί ένα άχρηστο υποπροϊόν μεταβολισμού της καρνιτίνης, αλλά επηρεάζει σημαντικά τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και ασκεί ξεκάθαρη επίδραση στην συσσώρευση της «κακής» (LDL) μορφής της.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη πως όταν το θέμα είναι το κόκκινο κρέας, καλύτερα είναι να μην τρώμε πολύ», είπε. «Κάποτε έτρωγα κι εγώ κρέας πέντε μέρες την εβδομάδα, αλλά πλέον δεν υπερβαίνω τη μία μερίδα ανά δεκαπενθήμερο».
Ο δρ Χέιζεν δήλωσε επίσης στο BBC ότι τα νέα ευρήματα εγείρουν τη θεωρία μήπως δρα προστατευτικά η κατανάλωση προβιοτικών γιαουρτιών, τα οποία αλλάζουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί.

Web Only

Τι πρέπει να προσέξουμε στο Πασχαλινό τραπέζι;-Πως δε θα πάρουμε κιλά...

Τι πρέπει να προσέξουμε στο Πασχαλινό τραπέζι;-Πως δε θα πάρουμε κιλά...


Κάθε Πάσχα πολύς κόσμος καταλήγει στο νοσοκομείο με γαστρεντερολογικά, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από την υπερκατανάλωση φαγητού. Πιο συγκεκριμένα το Μ. Σάββατο το βράδυ μπορεί κανείς να πάρει πάνω από 2000 θερμίδες και την Κυριακή του Πάσχα πάνω από 3000 θερμίδες σε ένα μόνο γεύμα, όταν την ημέρα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 2000 θερμίδες οι γυναίκες και τις 2500 θερμίδες οι άρρενες.  Γράφει η Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα, MSc κλινική διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Πολυϊατρείο ΙΑ.ΣΥ
Το Μ. Σάββατο το βράδυ από τη νηστεία περνάμε απότομα στο φαγοπότι. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι θερμίδες και η χοληστερόλη που μπορεί να πάρει κανείς το βράδυ της Ανάστασης.


 images/stories/pasxa_pinakas_1.JPG

Μπορεί κανείς να πάρει λοιπόν 2276 θερμίδες από ένα και μόνο γεύμα καθώς και υπερδιπλάσια ποσότητα χοληστερόλης από αυτή που χρειαζόμαστε καθημερινά αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 250 – 300
mg!

Είναι λοιπόν εύκολο να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στο φαγητό και το κλειδί είναι η διατροφή το Μ. Σάββατο. Φροντίζουμε να φάμε ελαφρυά το μεσημέρι ωστε να έχουμε περιθώριο το βράδι μετα την Ανάσταση, χωρίς όμως να το παρακάνουμε!


Ενδεικτικό μενού:


ΠΡΩΙ                           Ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα

ΠΡΟΓΕΥΜΑ               Φρούτα
ΜΑΣΗΜΕΡΙ                Ταχινόσουπα ή πατάτες βραστές με λαχανικά
ΑΠΟΓΕΥΜΑ              Φρούτα
ΒΡΑΔΙ                         Μαγειρίτσα 1 ½ φλ + 1 αυγό + 1 φέτα ψωμί

(προαιρετικά μπορεί να καταναλωθούν 1 – 2 ποτ. κρασί)


Αν διατροφικά ξεφύγει ο έλεγχος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μέχρι και 4 κιλά μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ αν η υπερφαγία συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή του Θωμά μπορεί κανείς να πάρει μέχρι και 6 κιλά! Στον κάτωθι πίνακα φαίνονται οι θερμίδες και η χοληστερόλη που μπορεί να πάρει κανείς την Κυριακή του Πάσχα.



PASXA PINAKAS 2

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστικό που αν το εφαρμόσει κανείς δε θα πάρει κιλά στις γιορτές. Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά σε διάφορα επίπεδα καθώς και τις παραμέτρους που επηρεάζουν το μεταβολισμό έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα:

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία και προϋποθέτει ότι θα έχει ξεκινήσει κανείς τις αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες πολύ νωρίτερα πριν από τις γιορτές. Τα βασικά βήματα είναι τα εξής:


- Δεν περιμένουμε να πάρουμε κιλά για να ενεργοποιηθούμε και να προσέξουμε τη διατροφή μας. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας ούτως ή άλλως όλο το χρόνο ανεξαρτήτου βάρους!

- Καλό είναι να μάθει κανείς να ελέγχει την επιθυμία του για φαγητό ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει την πείνα από τη βουλιμία. Είναι διαφορετικό πράγμα να πεινάμε και διαφορετικό να τρώμε από βουλιμία ή γιατί απλά μας αρέσει το φαγητό έστω κι αν έχουμε χορτάσει. Στην δεύτερη περίπτωση αυξάνεται το βάρος χωρίς να το καταλάβουμε. Σημαντικό ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι η λήψη συχνών και μικρών γευμάτων. Μπορεί να είναι πλέον διαιτολογικό κλισέ, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό διότι έτσι ρυθμίζονται τα σάκχαρα του αίματος (πετυχαίνουμε δηλαδή ευγλυκαιμία) κι έτσι πεινάμε λιγότερο και είναι πιο εύκολο να είμαστε εγκρατείς.

           - Διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος μας.

Αφενός το άγχος μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο ψυγείο άρα άμμεσα μπορεί να πάρει κανείς κιλά. Αφετέρου, το άγχος προκαλεί έκκριση κορτιζόλης η οποία μειώνει τη μεταβολική δραστηριότητα του οργανισμού κι έτσι μπορούμε να πάρουμε ευκολότερα βάρος.

           - Ενημερωνόμαστε σωστά για τη σημασία της υγιεινής διατροφής καθώς και για το τι περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε σε ακρότητες (πχ δίαιτα μόνο με ψητά και σαλάτες) οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στον οργανισμό και μακροχρόνια είναι αναποτελεσματικές.



ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΒΑΡΟΥΣ


-        
Περιορίστε το τσιμπολόγημα

-        
Μην αφήνετε την πείνα να δράσει συσσωρευτικά (απώλεια ελέγχου ποσότητας)

-        
Προγραμματίστε την ημέρα σας ως προς τη διατροφή (πχ αν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι τότε φροντίστε το βράδυ να πάρετε κάτι πιο ελαφρύ)

-        
Προσοχή στον τρόπο που σκέφτεστε για το φαγητό: εάν ξεφύγετε λίγο δε χρειάζεται να το συνεχίσετε

-        
Αφαιρέστε την πέτσα από το αρνί

       -         Προσοχή στο αλκοόλ!!!

-        
Προτιμήστε εφαρμοστά ρούχα: είναι πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς το φούσκωμα εγκαίρως

                -         Μοιράστε τα γλυκά που έχουν περισσέψει!


iasy.gr

Τα καρύδια ρίχνουν τη χοληστερίνη

Τα καρύδια ρίχνουν τη χοληστερίνη


Τα καρύδια μειώνουν σημαντικά την χοληστερόλη και κάνουν πιο εύκαμπτα τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή τους, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.
Μακροπρόθεσμα, η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, εκτιμούν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (PennState).
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μία φούχτα καρύδια μπορεί να ελαττώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πέννυ Κρις-Ήθερτον, καθηγήτρια Διατροφής στο PennState. «Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα καταναλώνει κάποιος τέσσερις φορές την εβδομάδα».
Όπως γράφουν η δρ Κρις-Ήθερτον και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition», επιστράτευσαν 15 εθελοντές με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τους έδωσαν να φάνε δύο φούχτες ολόκληρα καρύδια (85 γραμμάρια), 34 γραμμάρια καρύδια δίχως λίπη και 3 κουταλιές της σούπας (51 γραμμάρια) καρυδέλαιο.
Έπειτα από την κατανάλωση κάθε είδους ξεχωριστά τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις. Οι εξετάσεις γίνονταν 30 λεπτά, μία ώρα, δύο ώρες, τέσσερις και έξι ώρες αργότερα.
Έπειτα από τέσσερις ώρες, η κατανάλωση καρυδέλαιου και ολόκληρων καρυδιών είχε βελτιώσει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων τους και την ροή του αίματος, ενώ είχε ελαττώσει «σημαντικά» και την χοληστερόλη τους – κάτι το οποίο δεν παρατηρήθηκε με τα καρύδια δίχως λίπος.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα έλαια των καρυδιών μπορεί να ωφελήσουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, και ιδίως των ενδοθηλιακών κυττάρων τους, έπειτα από ένα γεύμα», δήλωσε η δεύτερη ερευνήτρια δρ Κλαιρ Μπέριμαν, από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του πανεπιστημίου.
Τα ενδοθηλιακά κύτταρα επιστρώνουν τα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων σε όλο το σώμα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευλυγισία τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι γνωστό ότι ελαττώνουν τη χοληστερόλη, καθώς και βιταμίνη Ε, η οποία σε συνδυασμό με τα ω-3 πιθανώς ευθύνεται για την ωφέλιμη δράση τους.

Πράσινο Τσάι – Ιδιότητες και Οφέλη

Πράσινο Τσάι – Ιδιότητες και Οφέλη

Πολλοί ειδικοί μιλούν για το πράσινο τσάι, για τα πιθανά πλεονεκτήματα του, από την αντιμετώπιση του καρκίνου μέχρι τα οφέλη για την καρδιά.
Είναι δύσκολο να μη μιλήσουμε με ενθουσιασμό για το πράσινο τσάι.
πράσινο τσαίΠάνω από μια δεκαετία έρευνες για τα πλεονεκτήματα του πράσινου τσαγιού, ειδικά για την πιθανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις αποτελούν αξιοπερίεργο, όπως οι ελάχιστες μελέτες για το ρόλο του πράσινου τσαγιού στην μείωση της χοληστερίνης, στην καύση του λίπους, στην πρόληψη του διαβήτη και των εγκεφαλικών καθώς και την αποτροπή της άνοιας.
Τα πραγματικά στοιχεία είναι ακόμα ελλειπή, τα περισσότερα ευρήματα μέχρι σήμερα προέρχονται από τα εργαστήρια.
Οι περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες σε ανθρώπους εστιάζουν στην επίδραση του πράσινου τσαγιού στις καρδιακές παθήσεις και στον καρκίνο και είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά η πλειονότητα τους έχει διεξαχθεί στην Ανατολή που το πράσινο τσάι αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφή τους. Τα αποτελέσματα είναι πιθανώς επηρεασμένα και από άλλους διατροφικούς παράγοντες, σχετικούς με τον τρόπο ζωής, όπως την υψηλή κατανάλωση ψαριού και πρωτεϊνών σόγιας.
Πάντως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πράσινο τσάι περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά και συστατικά τα οποία βοηθάνε στην διατήρηση  της καλής υγείας.

Τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού

Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, τα οποία ονομάζονται κατεχίνες, συλλέγουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν το DNA και να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, θρόμβους στο αίμα και αρτηριοσκλήρωση. Τα σταφύλια και τα μούρα, το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα έχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Λόγω της μικρής επεξεργασίας του πράσινου τσαγιού – τα φύλλα του ξεραίνονται και επεξεργάζονται με ατμό και δεν υπόκεινται σε ζύμωση όπως το μαύρο τσάι και το τσάι ουλόνγκ (oolong)  - οι μοναδικές κατεχίνες του, ειδικά η επιγαλλοκαχετίνη (EGCG),  έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Παραμένει όμως το ερώτημα, πόσο πράσινο τσάι πρέπει να καταναλώνουμε ώστε να αποκομίσουμε οφέλη για την υγεία μας; Η EGCG δεν είναι άμεσα διαθέσιμη για τον οργανισμό μας, με άλλα λόγια η EGCG δεν χρησιμοποιείται πάντα επαρκώς από το σώμα μας.
Διακεκριμένοι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της φτωχής βιοδιαθεσιμότητας καθώς και άλλα θέματα ώστε να επωφεληθούμε από τα περισσότερα πλεονεκτήματα του. Και ήδη έχει μελετηθεί  η συνθετική μορφή της EGCG, στην συρρίκνωση καρκινικών όγκων του προστάτη σε ποντίκια, με επιτυχία.

Πράσινο Τσάι εναντίον του καρκίνου;

Επιστήμονες στην διατροφική επιδημιολογία υποστηρίζουν ότι μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν επιβεβαιώσει  ακόμα ότι έχει αποδειχτεί στο εργαστήρι, ότι η EGCG του πράσινου τσαγιού ρυθμίζει και περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου και σκοτώνει τα κύτταρα τα οποία αναπτύσσονται ανώμαλα.
Επιδημιολογικά, η πρόκληση είναι να βρεθούν πληθυσμοί που πίνουν πολύ πράσινο τσάι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τον καρκίνο είναι πάντα πολύ δύσκολο να βρεθεί το σημείο αποκάλυψης, ή το σημείο κατά το οποίο τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Και πάλι είναι δύσκολο να μην ιντριγκαριστούμε από τις λίγες μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι η πόση τουλάχιστον δύο φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Μια από αυτές τις μελέτες, που έλαβε μέρος στην Ιαπωνία και συμπεριλάμβανε 500 γυναίκες με καρκίνο μαστού σταδίου Ι και ΙΙ, απέδειξε ότι η αύξηση της κατανάλωσης του τσαγιού πριν και μετά την χειρουργική επέμβασή σχετιζότανε με χαμηλότερη επανεμφάνιση του καρκίνου.
Μελέτες στην Κίνα απέδειξαν ότι όσο περισσότερο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου, του προστάτη, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.
Και τέλος μια πρόσφατη ανάλυση 22 μελετών που ερεύνησαν την συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης τσαγιού και την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, κατέληξαν ότι αυξάνοντας την ημερήσια κατανάλωση του πράσινου τσαγιού (όχι του μαύρου) κατά δύο φλυτζάνια την ημέρα μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα κατά 18%.

Είναι το πράσινο τσάι καλό για την καρδιά μας;

Φαίνεται ότι είναι αλλά υπάρχουν αντικρουόμενες επιδημιολογικές μελέτες που έλαβαν χώρα στην Ανατολή και στην Δύση.
Σε μια μελέτη που περιλάμβανε 500 άνδρες και γυναίκες από την Ιαπωνία, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού μπορεί να σχετίζεται με την μείωση αρκετών καρδιαγγειακών παθήσεων στους άνδρες συμμετέχοντες.
Μια Ολλανδική μελέτη που περιλάμβανε πάνω από 3000 άντρες και γυναίκες απέδειξε ότι όσο περισσότερο τσάι κατανάλωναν, τόσο λιγότερο σοβαρές ήτανε οι αποφράξεις στα αγγεία της καρδιάς, ειδικότερα στις γυναίκες.
Όπως και παρατηρήθηκε ότι ο τρόπος ζωής και η ολική διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα αυτών των μελετών.
Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού είναι διαστολείς, διότι βελτιώνουν την ελαστικότητα των αγγείων και τα κάνουν λιγότερο επιρρεπή στις θρομβώσεις. Επίσης τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μούρα και ρόδι, πετυχαίνουν ακριβώς τον ίδιο στόχο.
Εδώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις μελέτες  και ότι τα καθημερινά τρόφιμα μπορεί να έχουν πραγματικά οφέλη στην υγεία μας. Πιστεύουν ότι το πράσινο τσάι , λόγω της αντιοξειδωτικής του αξίας, μπορεί να προσφέρει οφέλη στην καρδιακή λειτουργία, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο συνταγογραφείται, καθότι δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο όπως η άσκηση στην ικανότητα βελτίωσης της υγείας της καρδίας.

Πράσινο Τσάι και Σωματικό Βάρος

Το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα του έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμά την παχυσαρκία και την χαμηλή LDL (κακή χοληστερίνη), δυο παράγοντες υπεύθυνους για τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη, αλλά σε περιορισμένες  μελέτες. Το ίδιο αποδείχτηκε και στην μελέτη της Ολλανδίας και της Ιαπωνίας.
Στην μελέτη της Ολλανδίας, οι συμμετέχοντες που έπιναν πράσινο τσάι με καφεΐνη έχασαν περισσότερα κιλά, αλλά και αυτοί που έπιναν πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη παρατήρησαν μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς τους και του σωματικού τους βάρος. Οι ερευνητές  υποθέτουν ότι η καφεΐνη βοηθάει στην οξείδωση των λιπαρών.
Στην Γιαπωνέζικη μελέτη 240 άντρες και γυναίκες  έπιναν μια ποικιλία ποσοτήτων από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για 3 μήνες. Αυτοί που έπιναν την μεγαλύτερη ποσότητα έχασαν λίπος και κιλά και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και κακή χοληστερίνη LDL.

Πράσινο Τσάι, σκέτο

Το να χρησιμοποιείστε συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια κιλών που περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, δεν θα σας πειράξει εκτός και αν έχετε προβλήματα με το συκώτι σας.
Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από το πράσινο τσάι, ακόμα κι αν ο κύριος στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, είναι να το πιείτε.
Τελικά εάν συγκεντρώνουμε όλες τις θετικές ενδείξεις για το πράσινο τσάι, η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία μας.
Δεν πρόκειται το πράσινο τσάι να θεραπεύσει κάτι, ούτε πρέπει να χρησιμοποιείται σαν φάρμακο, αλλά μπορεί να συμπληρώσει την υπόλοιπη διατροφή μας.

Μεσογειακή διατροφή εναντίον καρκίνου

Μεσογειακή διατροφή εναντίον καρκίνου



Ουσία που εντοπίζεται σε αφθονία στα μεσογειακά πιάτα «σβήνει» τα καρκινικά κύτταρα

Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.  Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι επεμβαίνοντας σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης, η απιγενίνη σε ρόλο «δασκάλας» εκπαίδευε μαστικά καρκινικά κύτταρα ώστε να συμπεριφέρονται σαν φυσιολογικά, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πεθαίνουν.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει πολλές φορές την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών με τη θωράκιση του οργανισμού. Ο τρόπος ωστόσο με τον οποίο λειτουργούν οι ουσίες των τροφών αυτών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος.
Ελπιδοφόρα ευρήματα
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές είδαν ότι η απιγενίνη προσδένεται σε περίπου 160 πρωτεΐνες του οργανισμού υποδεικνύοντας έτσι τον προστατευτικό της ρόλο.

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά, όμως δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από τους οποίους κρύβεται η προστατευτικη δράση των τροφών για τον οργανισμό» εξηγεί η δρ Αντρεα Ντόσεφ. «Βλέπουμε ότι πολλά οφέλη αποδίδονται στη συγκεκριμένη ουσία η οποία επηρεάζει μια σειρά πρωτεϊνών. Στη σχέση αυτή, η απιγενίνη φαίνεται να αλλάζει το προφίλ των καρκινικών κυττάρων. Πιστεύουμε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει μεγάλη κλινική αξία, στο πλαίσιο της αντικαρκινικής προληπτικής στρατηγικής».
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Βρήκαν πώς αποτρέπει τις ουρολοιμώξεις ο χυμός από τα κράνα (χυμός cranberry)

Βρήκαν πώς αποτρέπει τις ουρολοιμώξεις ο χυμός από τα κράνα (χυμός cranberry)


Ο χυμός από τα κράνα (χυμός cranberry) μπορεί να προστατεύει από τις ουρολοιμώξεις επειδή αλλάζει τη συμπεριφορά των βακτηρίων, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη.

Tροφές που βοηθούν να διατηρήσετε το μαύρισμά σας

Tροφές που βοηθούν να διατηρήσετε το μαύρισμά σας




Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος MSC, Δημήτρης Γρηγοράκης «δείχνει το δρόμο» για να διατηρήσετε και τον Σεπτέμβριο το τροπικό σας μαύρισμα μέσω διατροφικών tips.

Η σωστή διατροφή είναι ύψιστης σημασίας όσον αφορά το αποτελεσματικό και υγιές μαύρισμα. Αυτό γιατί μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας, εκ των έσω, όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αποτελεσματικά το μαύρισμα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Evolution and Human Behaviour (2011)και αφορά στο υγιές μαύρισμα, επικεντρώνει το ενδιαφέρον στην κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Η συχνή κατανάλωση περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση του χρώματος του δέρματος και στην επίτευξη ενός «χρυσαφένιου», λαμπερού, μαυρισμένου δέρματος (Stephen, 2011). Η απόδοση της απόχρωσης αυτής οφείλεται στο σύνολο καροτενοειδών που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά και ευθύνονται για το πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα τους, ενώ έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (Goodwin, 1984). Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα αυτή το αποτέλεσμα μαυρίσματος προερχόμενο από καροτενοειδή των τροφών ήταν μακράν καλύτερο σε σχέση με το αποτέλεσμα μαυρίσματος με τη βοήθεια καλλυντικών προϊόντων (Stephen, 2011).

Στην κατηγορία των καροτενοειδών ανήκουν το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και η λουτεΐνη. Οι διατροφικές πηγές των καροτενοειδών είναι οι εξής ακόλουθες:

Β-καροτένιο: Φυσικά τα καρότα. Επίσης, τα βερίκοκα, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, η πορτοκαλί πιπεριά. Το β-καροτένιο ονομάζεται και προ-βιταμίνη Α, αφού σημαντικό μέρος αυτού μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό (Shibata et al., 1992).

Λυκοπένιο: Ντομάτα, καρπούζι. Έχει δειχθεί πως η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου πολλαπλασιάζεται στη ντομάτα που έχει υποστεί κάποια θερμική επεξεργασία, π.χ. μαγείρεμα καθώς και όταν είναι σε επαφή με λιπαρά, π.χ. λάδι (Gartner et al., 1997).

Λουτεΐνη: Σπανάκι, λάχανο, καλαμπόκι, λαχανάκια Βρυξελλών. Η λουτεΐνη χαρακτηρίζεται για την προληπτική και προστατευτική δράση της ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας,

Πέραν των καροτενοειδών που βοηθούν στο ωραίο μαύρισμα, υπάρχουν και άλλα συστατικά τροφών που μπορούν να βελτιώσουν το μαύρισμα:

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το σύμπλεγμα βιταμινών Β βοηθά στην εξισορρόπηση του σμήγματος καθώς και στην λίπανση του δέρματος. Επίσης, η βιταμίνη Β12 διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης, ουσίας που ευθύνεται για το μαύρισμα και την φυσική απόχρωση του δέρματος.

Η κανέλα ρίχνει σάκχαρο-χοληστερίνη


Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να τα ρυθμίζουν καλύτερα, ενώ μπορεί να ωφελεί και την καρδιά τους, σύμφωνα με νέα ανάλυση των διαθέσιμων μελετών.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας Western, στην Πομόνα της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι οι πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη που παίρνουν συμπληρώματα κανέλας έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου το πρωί που ξυπνάνε (σάκχαρο νηστείας) σε σύγκριση με όσους δεν τα παίρνουν.
Η ανάλυσή τους έδειξε ακόμα ότι η κανέλα μπορεί να ασκεί ωφέλιμη επίδραση σε πολλούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας: μειώνει την ολική χοληστερόλη, την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη.
Στην ανάλυση, ομαδοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν συνδυαστικά μεταξύ τους τα δεδομένα από 10 τυχαιοποιημένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 543 πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, οι οποίοι υποβάλλονταν σε φαρμακευτική αγωγή για να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.
Στις μελέτες αυτές είχαν συγκριθεί όσοι έπαιρναν κανέλα σε μορφή δισκίου και σε δόσεις από 120 mg έως 6 γραμμάρια την ημέρα, με όσους δεν κατανάλωναν κανέλα.
«Όταν συνδυάσαμε τα ευρήματα όλων των μελετών, διαπιστώσαμε ότι στους ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη υπήρχε όφελος τόσο στα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) όσο και σε αυτά της χοληστερόλης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ολίβια Φανγκ, επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο.
Όπως γράφουν η δρ Φανγκ και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Annals of Family Medicine», τα οφέλη της κανέλας ενδέχεται να οφείλονται σε μία από τις ουσίες που περιέχει, την κινναμαλδεΰδη.
Αν και δεν είναι σίγουρο ακόμα, οι ερευνητές εικάζουν ότι η κινναμαλδεΰδη διεγείρει την παραγωγή και την δράση της ινσουλίνης - της ορμόνης που διασπά το σάκχαρο.
«Η διέγερση της δραστηριότητας της ινσουλίνης παρέχει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο», είπε η δρ Φανγκ.
Όπως έδειξε η μελέτη, με την λήψη των συμπληρωμάτων οι ασθενείς πέτυχαν μείωση του σακχάρου νηστείας κατά σχεδόν 25 mg/dl. Η μείωση αυτή είναι πολύ σημαντική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα αντιδιαβητικά φάρμακα συνήθως μειώνουν το σάκχαρο κατά 16 έως 58 mg/dl, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Σημειώνεται ότι οι εθελοντές έπαιρναν τα συμπληρώματα σε συνδυασμό με τα φάρμακά τους.
Πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχουν εξακριβώσει πόση κανέλα χρειάζεται ένας διαβητικός γα να ωφεληθεί, ούτε με ποια συχνότητα πρέπει να την καταναλώνει.
Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι «δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα φάρμακα, αλλά πιθανώς θα αποτελέσει ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στην αντιδιαβητική αγωγή», τόνισε η δρ Φανγκ. Και συνέστησε σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν την κανέλα, να συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους.