Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ...
1 κιλό ώριμα και γερά κεράσια χωρίς τα κουκούτσια τους
800 γρ μέλι
1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε τα κεράσια, αφαιρείτε με ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια και βάζετε τα κεράσια στην κατσαρόλα. Προσθέστε μια φλούδα λεμονιού(μονο το κίτρινο μέρος)και το μέλι.
Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε να βράσουν σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και ξαφρίζοντας, ώσπου το γλυκό να πάρει την κανονική του πυκνότητα. Κατεβάζετε το γλυκό απο τη φωτιά, προσθέτετε το χυμό μισού λεμονιού και αφαιρείτε τη φλούδα.Αδειαζετε το γλυκό ζεστό στα βάζα και τα κλείνετε αμέσως ερμητικά. Διατηρείτε τα βάζα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΕΠΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ..3 κιλά πεπόνι 1 κιλό ζάχαρη 4 λεμόνια 2 ποτηράκια κονιάκ 1 1/2 κιλό νερό..ΕΚΤΕΛΕΣΗ.... Αφαιρείτε τη φλούδα και τους σπόρους των πεπονιών και κόβετε την ψίχα σε κομμάτια(η ψίχα σκέτη πρέπει να ζυγίζει περίπου 2 κιλά). Βάζετε την ψίχα σε κατσαρόλα,τη σκεπάζετε με ενάμιση κιλό νερό, προσθέτετε το χυμό των λεμονιών και μερικά κομμάτια φλούδα. Βράζετε σιγά-σιγά για μισή ώρα περίπου, μέχρις ότου το πεπόνι να γίνει διαφανές. Προσθέτετε τώρα τη ζάχαρη και συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου το γλυκό να αποκτήσει τη σωστή πυκνότητα. τέλος, προσθέτετε το κονιάκ και ανακατεύετε προσεκτικά. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει τελείως,πριν το βάλετε στα βάζα,τα κλείνετε ερμητικά και τα διατηρείτε σε στεγνό και σκοτεινό μέρος.(Τα πιο κατάλληλα πεπόνια είναι αυτά που υπάρχουν στην αγορά τον Ιούλιο,τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο).

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΤΣΙΡΟΙ ΞΕΡΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ 3 ΜΗΝΕΣ..Περνετε μικρά σκουμπριά,τα καθαρίζετε από τα εντόσθια,τα πλένετε και τα βουτάτε σε δοχείο που μέσα έχετε ρίξει νερό και αρκετό αλάτι.Τα αφήνετε μερικές ώρες να ποτιστούν με το αλατόνερο και ύστερα τα δένετε ένα ένα από την ουρά τους και σε απόσταση το ένα από το άλλο και τα κρεμάτε στον ήλιο ώσπου να ξεραθούν.Τα τοποθετείτε κατόπιν σε ξύλινο κουτί και τα διατηρείτε σε μέρος δροσερό, αλλά χωρίς υγρασία. Όταν πρόκειται να καταναλωθούν,τα ραντίζετε με ξύδι και τα χτυπάτε (με το γουδοχέρι) για να μαλακώσουν.Τα κόβετε κατόπιν κομμάτια και τα σερβίρετε με λαδόξιδο η τα ψήνετε ελαφρά και τότε τα σερβίρετε με λαδολέμονο. Φυσικά ο καλύτερος μεζές για ουζάκι!!!!

ΖΕΛΕ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ

ΥΛΙΚΑ..2 κιλά βερίκοκα γερά και ώριμα 2 κιλά ζάχαρη 2 λεμόνια ΕΚΤΕΛΕΣΗ.. Πλένετε τα βερίκοκα τα βάζετε πάνω σ'ενα πανί να στεγνώσουν και κατόπιν τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε το κουκούτσι.Τα βάζετε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και τα βυθίζετε σε νερό μέχρι μισό εκατοστό κάτω από την επιφάνεια τους. Προσθέτετε τη φλούδα ενός λεμονιού, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη βάζετε στη φωτιά,να σιγοβράσουν τα βερίκοκα ενώ ξαφρίζετε συνέχεια. Όταν ψηθούν καλά και έχουν σχεδόν πολτοποιηθεί, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ζεστά ακόμα,τα περνάτε από το σουρωτήρι.Στο πολτό που θα μαζέψετε, προσθέτετε τη ζάχαρη και το χυμό των λεμονιών.Ξαναβαζετε την κατσαρόλα στη φωτιά δίνετε μια καλή βράση με την ζάχαρη και χύνετε το ζελέ στα βάζα ,τα οποία προηγούμενος θα έχετε ζεστάνει.Τα κλείνετε ερμητικά και τα διατηρείτε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΨΗΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΕΚΠΛΗΞΗ

ΥΛΙΚΑ...1 αρνίσιο μπουτάκι 6 φύλλα μαρουλιού 5 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κυβακια 2χ2 εκ. 300 γρ μικρά μανιτάρια 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και3 ολόκληρες 3 κουταλιές σούπας μαργαρίνη 3/4 του ποτηριού ζωμό κύβο 1/2 ποτήρι νερού λευκό ξηρό κρασί 1 κουταλιά του γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι βούτυρο για το πυρίμαχο σκεύος.ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ.600 γρ αλεύρι 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι 3 κουταλιές σούπας λάδι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ... Ζυμώστε το αλεύρι με το λάδι,το αλάτι και το χλιαρό νερό, ώστε να γίνει μια ζύμη αρκετά σφιχτή. Αφήστε τη σκεπασμένη στην άκρη για 1/2 ώρα.To μπουτάκι πρέπει να είναι ολόκληρο αλλά χωρισμένο σε μερίδες το κόψιμο πρέπει να φτάνει ως το κόκαλο. Αλείψτε με λίγο βούτυρο το πυρίμαχο. Σκεπάστε τον πάτο του πυρίμαχου με τα φύλλα του μαρουλιού. Βάλτε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, αλάτι και πιπέρι μέσα στα κοψίματα του κρέατος και βάλτε το μπουτάκι στο σκεύος.Αν τα μανιτάρια είναι μεγάλα κόψτε τα στη μέση. Βάλτε τις πατάτες γύρω γύρω από το μπουτάκι απο τη μια πλευρά και τα μανιτάρια απο την άλλη. Πασπαλίστε με το ψιλοκομμένο σκόρδο,το δεντρολίβανο, λίγο αλάτι και άφθονο πιπέρι.Περιχυστε με το κρασί,το ζεστό ζωμό και τη μαργαρίνη λυομένη. Ανακατέψτε τις πατάτες και τα μανιτάρια. Ανοίξτε με τον πλάστη τη ζύμη σε ενα φύλλο λιγο μεγαλύτερο απο το πυρίμαχο. Σκεπάστε το πυρίμαχο με το φύλλο και κολλήστε το γύρω γύρω ώστε να κλείσει καλά ολη η επιφάνεια του σκεύους. Λαδώστε με ενα πινέλο την επιφάνεια του φύλλου και ραντίστε τη με λίγο νερό. Βάλτε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθ.για 1 1/2 ωρα περίπου.Αν το φύλλο παίρνει πολύ χρώμα σκεπάστε το με ενα αλουμινόχαρτο....

ΚΡΕΜΑ ΜΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ.....500 γρ ροδάκινα φρέσκα,2 κουταλιές σούπας ζάχαρη 3 κουταλιές σούπας νερό 2 κουταλιές σούπας σκόνη ζελατίνη 3/4 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ λάιτ....EΚΤΕΛΕΣΗ...... Καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα χτυπάμε στο μπλέντερ για 3 λεπτά.Τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη ζελατίνη που έχουμε διαλύσει στο ζεστό νερό. Χτυπάμε με το χτυπητήρι της μαρέγκας το γάλα(το έχουμε κρυώσει καλά προηγουμένως)και το προσθέτουμε στο μιγμα. Σερβίρουμε σε μπολ φρούτου και το παγώνουμε για αρκετό χρόνο στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά. Γαρνίρουμε με φέτες ροδάκινου και ακτινιδίων....

ΜΟΥΣ ΠΕΠΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ...1 πεπονακι στρογγυλό (1000 γρ)2 κουταλιές σούπας μέλι 1 γιαούρτη με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλιά σούπας σκόνη ζελατίνη 2 κουταλιές σούπας ζεστό νερό...ΕΚΤΕΛΕΣΗ..... χτυπάμε το πεπόνι στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το γιαούρτη και το μέλι. χτυπάμε έως ότου το μιγμα γίνει ομοιόμορφο. Διαλύουμε τη ζελατίνη στο ζεστό νερό και την προσθέτουμε στο μιγμα, Σερβίρουμε σε 4 ατομικά μπολ φρούτου και τα αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν. Όταν πηξουν καλά γαρνίρουμε με μπαλάκια φρέσκο πεπόνι. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη μους από την προηγούμενη μέρα.... Καλή επιτυχία...

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ

ΥΛΙΚΑ..1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα λάδι άνηθο-μαϊντανός αλάτι , πιπέρι 1 κουταλιά ντομάτας πελτές 1/2 φλιτζάνι ρύζι 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό αλάτι 2 κουταλιές λάδι 1/4 ποτηριού χλιαρό νερό...ΕΚΤΕΛΕΣΗ....Με το αλεύρι,το λάδι το αλάτι και το χλιαρό νερό, ετοιμάζεται την ζύμη που δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτή ούτε μαλακιά.Την αφήνετε σκεπασμένη με πετσέτα να σταθεί για 30 λεπ. και στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. Καβουρδίζετε τον κιμά με λίγο λάδι να έρθει να γίνει σπυρί σπυρί και το αλατοπιπερώνετε.Αδειαζετε τον κιμά σε βαθύ πιάτο και μέσα στην κατσαρόλα ξανθίζετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτετε τον άνηθο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα αλάτι, πιπέρι,μια κουταλιά πελτέ λιωμένο σε νερό και τέλος το ρύζι. Ρίχνετε λίγο νερό ακόμη και αφήνετε να βράσει το ρύζι. Ανακατεύετε και τον κιμά και αφήνετε την γέμιση να κρυώσει. Ανοίγετε με τον πλάστη την ζύμη σε φύλλο λεπτό βάζετε γέμιση στο φύλλο και το τυλιγετε και το κόβετε. Πιέζετε κάθε μπουρεκάκι στις άκρες να κόλληση και αν χρειαστεί τις υγραίνετε με λίγο νερό. Συνεχίζετε ώσπου να τελειώσουν το φύλλο και η γέμιση. Τέλος,τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι..

ΠΩΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΒΡΑΣΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ(70-100 ΒΑΘ.)Τα κομμάτια που είναι κατάλληλα για βράσιμο ειναι το ποντίκι και ο λαιμός. Ρίχνετε το κρέας σε κρύο νερό(οχι πολύ σε ποσότητα) και το βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία η το βράζετε σε άφθονο νερό που κοχλάζει σε μέτρια θερμοκρασία. Έτσι συγκρατούνται τα αρώματα και η γεύση του κρέατος.ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ(105-120 ΒΑΘ.)Το κρέας μαγειρεύεται υπο πίεση σε καυτό ατμό. Ταιριάζει σε κρέατα που προορίζονται για κοκκινιστά η ψητά της κατσαρόλας. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας μειώνεται σημαντικά ο χρόνος μαγειρέματος και έτσι το κρέας διατηρεί τα πολύτιμα συστατικά του.ΡΑΓΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΜΕ ΛΙΠΟΣ(100 ΒΑΘ. ΠΕΡΙΠΟΥ)Τα κομμάτια που είναι κατάλληλα για ραγού είναι το κότσι και η ελιά.Το μαγείρεμα γίνεται σε λίγη ποσότητα λιπαρής ύλης και λίγο υγρό(νερό η ζωμό)Η κατσαρόλα μπορεί να είναι σκεπασμένη.Το φαγητό κρατάει όλη τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά.ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ (100-175 ΒΑΘ.)Τα κομμάτια που είναι κατάλληλα για ψητό κατσαρόλας είναι το κυλοτο και η ουρά.Το κρέας ροδιζεται σε καυτή λιπαρή ύλη απ' όλες τις πλευρές. Κατόπιν προστίθεται μικρή ποσότητα υγρού(νερό, κρασί, μπύρα η ζωμός)και μαγειρεύεται με κλειστή κατσαρόλα.Με τον τρόπο αυτό το φαγητό αφήνει πολύ νόστιμη σάλτσα.ΨΗΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ(160-225 ΒΑΘ)Στο φούρνο ψήνονται το φιλέτο,το ροσμπίφ και το ψευτοφιλετο.Με την τεχνική αυτή συγκρατούνται τα αρώματα του κρέατος, ενώ οι χυμοί του απελευθερώνονται στη σάλτσα που δημιουργείται στο ταψί.ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ(180-200 ΒΑΘ)Τα κομμάτια που είναι κατάλληλα για τηγάνισμα είναι το τρανς και το φιλέτο.Το κρέας μαγειρεύεται σε καυτή λιπαρή ύλη,για σύντομο χρονικό διάστημα,σε αντικολλητικο σκεύος.ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ Η ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ(350 ΒΑΘ)Στο γκριλ η στα κάρβουνα ψήνονται οι μπριζόλες και το φιλέτο.Οι χρόνοι ψησίματος είναι πολύ σύντομοι.Το κρέας που έχει ψηθεί στο γκριλ η στα κάρβουνα συγκρατεί τους χυμούς στο εσωτερικό του και είναι πολύ νόστιμο..