Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΑΛΛΙΩΤΙΚΟΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ

Το τηγάνισμα αν και δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να τρώγονται τα λαχανικά , τους δίνει σίγουρα μια άλλη γευστική διάσταση. αν υπάρχει κέφι για νόστιμους πειραματισμούς προσθέστε στη βασική συνταγή τα υλικά που προτιμάτε και σερβίρετε τους αλλιώτικους αυτούς κεφτέδες με ενα νόστιμο dip και μια πράσινη σαλάτα.ΥΛΙΚΑ  200 γρ  ψίχα ψωμιού ψιλά τριμμένη(μπορεί να είναι και ολικής αλέσεως)  3 κουταλιές της σούπας λάδι 2 αυγά χτυπημένα αλάτι και πιπέρι αλεύρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Ανακατέψτε τα αυγά με την ψίχα και αφήστε τα να πιουν. Προσθέστε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και έναν από τους παρακάτω συνδυασμούς.1)  100 γρ  κολοκύθι τριμμένο 100 γρ ζαμπόν ψιλοκομμένο 2) 100 γρ  κρεμμύδι ψιλοκομμένο και βρασμένο για 5 λεπτά 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 3) 100 γρ  πιπεριές διάφορα χρώματα 100 γραμμάρια τυρί τριμμένο 1 κουτάλι τσαγιού πάπρικα.Όταν  ανακατευτεί η ζύμη για τους κεφτέδες δοκιμάστε λίγο, διορθώστε τη γεύση αν χρειάζεται και προσθέστε λίγη ψίχα ψωμιού αν η ζύμη είναι πολύ χαλαρή. σχηματίστε κεφτέδες, αλευρώστε τους και τηγανίστε τους σε φριτέζα η βαθύ τηγάνι με καυτό λάδι 190βαθ. μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε τους κεφτέδες να στραγγίσουν καλά στεγνώστε τους για λίγο πάνω σε χαρτί κουζίνας...

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΤΙΜΠΑΛ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ  250 γρ  μελιτζάνες κομμένες λεπτές ροδέλες και αλατισμένες 250 γρ ταλιατελες βρασμένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό  4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και πολτοποιημένες 1 κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο 500 γρ  ντομάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες λίγο αλατοπίπερο 1/2 κουταλιά τσαγιού κύμινο 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο σέλινο 50 γρ τριμμένο παξιμάδι με 50 γρ τριμμένη παρμεζάνα.ΕΚΤΕΛΕΣΗ Αφού ξεπλύνετε τις μελιτζάνες και τις στραγγίσετε  καλά λαδώστε ένα μεγάλο ταψί και βάλτε τις να ψηθούν για 10-15 λεπτά σε προθερμασμενο στους 200 βαθ. φούρνο(μέχρι να ροδίσουν λίγο) Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά στραγγίξτε τα καλά. Σ' ένα  μπω λ ανακατέψτε το σκόρδο με κρεμμύδι, το μαϊντανό,το σέλινο, το κύμινο και το αλατοπίπερο. Βουτυρώστε καλά μια φόρμα κέικ που ανοίγει (διαμέτρου 20-22 εκ.) Τοποθετήστε εκεί το 1/3 από τα ζυμαρικά, μια στρώση με τις μισές μελιτζάνες, μια στρώση με το μισό μείγμα σκόρδο, κρεμμύδι κ.τ.λ και μια στρώση ντομάτες.Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλη μια φορά και τελειώστε το ΤΙΜΠΑΛ με μια στρώση ταλιατελες.Πασπαλίστε το με το μείγμα παρμεζάνα και παξιμαδιών και βάλτε το να ψηθεί σε προθερμασμένο στους 190 βαθ. φούρνο για μια ώρα. Αφήστε το ΤΙΜΠΑΛ να σταθεί για λίγο, βγάλτε το από τη φόρμα και σερβίρετε το κόβοντας το σαν τούρτα.<<<Σ' αυτήν τη συνταγή μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος της ποσότητας της μελιτζάνας με κολοκύθια η και κομμάτια σέλινο.Ακόμα αν θέλετε μπορείτε σε κάθε στρώση του τιμπαλ να προσθέσετε λίγο  σοταρισμένο  κιμά. Τις μελιτζάνες για αυτήν τη συνταγή  είναι καλύτερα να τις προψησετε στο φούρνο  παρά να τις τηγανίσετε'>>>>>>

ΡΙΖΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ  1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ βρασμένο (3/4 τσ άβραστο) 2 φλυτζάνια τσαγιού κοτόπουλο μαγειρεμένο πολύ ψιλά  κομμένο 1 αυγό 1/2 λεμόνι το χυμό 1 κουταλιά σούπας μέντα φρέσκια ψιλοκομμένη 1 κουταλιά σούπας τζιντζερ φρέσκο ψιλοκομμένο αλάτι και πάπρικα 2 κουταλιές σούπας soysauce ΕΚΤΕΛΕΣΗ Αν δεν βρείτε φρέσκο τζιντζερ στην αγορά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λίγη καφτερη πιπεριά. Ανακατέψτε σ' ένα μπολ όλα τα υλικά μεταξύ τους. Φτιάξτε τα κεφτεδακια , ομοιόμορφα, χρησιμοποιώντας για μεζούρα ενα κουταλάκι τσαγιού. Αν' θέλετε μπορείτε να τα ετοιμάσετε μέχρι αυτο το σημείο μια μέρα που θα έχετε αρκετα περισσεύματα απο κοτόπουλο και να τα καταψύξετε  Λίγο πριν σερβίρετε τους μεζέδες ρίξτε τα κεφτεδακια σε καφτο λάδι(180 βαθ.)για 2-3 λεπτά αν είναι φρέσκα και για 4-5 λεπτά αν είναι κατεψυγμένα  Τα κεφτεδακια αυτά δεν πρέπει να ροδίσουν πολύ, έχουν πιο ανοιχτό χρώμα απο τα κεφτεδακια από κρέας . Αφού τα στραγγίσετε πολύ καλά , πάνω  σε απορροφητικό χαρτί, σερβίρετε τα με φέτες λεμονιού

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΕ ΜΠΙΡΑ

ΥΛΙΚΑ  1 κοτόπουλο 3 σκελίδες σκόρδο  4 πιπεριές μακριές 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 1 ποτήρι μπύρα 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος 2-3 κουταλιές σούπας γάλα 1 φύλλο δάφνης  αλεύρι αλάτι πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Καθαρίστε Πλυντε τις πιπεριές και κόψτε τις σε τετράγωνα κομματάκια. Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το λάδι προσθέστε το σκόρδο, μόλις πάρει χρώμα αφαιρέστε το, προσθέστε τις πιπεριές και αφήστε τις να σωταριστουν. Προσθέστε το κοτόπουλο, αφού το έχετε αλευρώσει  ελαφρά. Ανακατέψτε, αφήστε να ροδοκοκκινίσει, προσθέστε αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη και περιχυστε με την μπίρα. Αφήστε να σιγοβρασει, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Χαμηλώστε τη φωτιά και τελειώστε το ψήσιμο σε σιγανή φωτιά.

ΣΚΟΡΔΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Είναι γνωστό ότι τόσο τα σκόρδα όσο και τα κρεμμύδια μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκεριδια αποτρέποντας τις καρδιακές παθήσεις και την αρτηριοσκλήρωση.Στην Ιαπωνία και στην Κίνα εδώ και αιώνες χρησιμοποιούνται και σαν φάρμακα για την μείωση της υψηλής πίεσης, καθώς και σαν αντιβιοτικά. Επιπλέον χρησιμοποιούνται για τη μείωση του σακχάρου και την αντιμετώπιση κρυολογημάτων και διαταραχών.Ποια όμως είναι τα συστατικά που περιέχουν και τα κάνουν τοσο αποτελεσματικά? Η ουσία στην οποία οφείλεται η μείωση της χοληστερίνης ειναι ακόμα άγνωστη η αλισινη, ένα ρευστό έλαιο που εμφανίζεται οταν το κόβουμε, είναι υπεύθυνο για τις αντιβιοτικές του ιδιότητες.

ΜΟΣΧΑΡΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΓΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ  800 γρ νουα η στρογγυλό  2 ποτήρια γάλα 1 ποτήρι κρέμα γάλακτος 2 1/2 κουταλιές σούπας βούτυρο αλάτι πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Δέστε καλά και σφικτά το κρέας, έτσι που να έχει ενα ομοιόμορφο σχήμα. Βάλτε το σε μια ρηχή κατσαρόλα προσθέστε το βούτυρο και αφήστε να ροδοκοκκινίσει απ' όλες τις πλευρές του . Όταν έχει ροδοκοκκινίσει καλά, ρίξτε λίγο πιπέρι, προσθέστε 1 ποτήρι γάλα, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και όταν θα έχει πιει το γάλα, προσθέστε το υπόλοιπο και σκεπάστε την κατσαρόλα. Όταν το κρέας θα έχει πιει και αυτό το γάλα και εφ' όσον έχει ψηθεί , προσθέστε το αλάτι, την κρέμα γάλακτος και σκεπάστε την κατσαρόλα. Αφήστε το 1-2 λεπτά και σβήστε τη φωτιά. Κόψτε το κρέας σε λεπτές φέτες, τοποθετήστε το σε μια πιατέλα και περιχυστε με τη σάλτσα του. Σερβίρεται με πουρέ η πατάτες τηγανητές και σαλάτα εποχής.

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΖΑΜΠΟΝ

ΥΛΙΚΑ 500 γρ στρογγυλές μελιτζάνες 1 αυγό 200 γρ χαλούμι η κασέρι 100 γρ ζαμπόν ψιλοκομμένο βασιλικό τριμμένη φρυγανιά λάδι αλάτι  ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Κόψτε τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες αλατίστε και αφήστε να στραγγίσουν τα υγρά τους. Μετά ξεπλυντε τις με άφθονο νερό και στεγνώστε τις . Κόψτε το τυρί σε τόσες φέτες όσες είναι οι μισές ροδέλες. χτυπήστε το αυγό , σ' ένα πιάτο προσθέτοντας λίγο αλάτι. Σκεπάστε τις μισές φέτες απο τις μελιτζάνες με τυρί , βάλτε επάνω λίγο ζαμπόν, ένα φύλλο βασιλικο τριμμένο και σκεπάστε τα με άλλη μια φέτα μελιτζάνας  . Περάστε κάθε ζευγάρι στο αυγό μετά στην φρυγανιά και από τις 2 πλευρές, πιέζοντας ελαφρά με το χέρι για να πιάσει η φρυγανιά και τηγανίστε σε άφθονο καυτό λάδι γυρίζοντας και από τις δυο πλευρές. Ακουμπήστε τις σε χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το λάδι. Κρατήστε τις σε ζεστό μέρος μέχρι να σερβίρετε.

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ  4 μπριζόλες κόντρα λεπτες  1/4 του λίτρου ξηρό λευκό κρασί  500 γρ μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες 1 κουταλιά σούπας αλεύρι 1 καρότο ψιλοκομμένο μαϊντανό ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 2 κουταλιές σούπας βούτυρο 2 κουταλιές σούπας λάδι 1/2 κύβο ζωμού κότας αλάτι πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Λιώστε τον κύβο σ' ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. βάλτε σ' ένα τηγάνι τα καρότα , το σκόρδο το μαϊντανό και σοτάρετε με το βούτυρο . προσθέστε τα μανιτάρια αλάτι πιπέρι και αφήστε να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέστε το αλεύρι, ανακατέψτε και όταν πάρει χρώμα προσθέστε το κρασί. Συνεχίστε το ψήσιμο  βρέχοντας κάθε τόσο με το ζωμό. Στο μεταξύ τηγανιστέ το κρέας σ' ένα άλλο τηγάνι με 2 κουταλάκια λάδι. Ρίξτε επάνω στο κρέας τη σάλτσα με τα μανιτάρια αφήστε τα μαζί 2-3 λεπτά και σερβίρετε αμέσως με σαλάτα εποχής.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΓΡΑΝΙΤΑ ΚΑΦΕ


ΥΛΙΚΑ 1/2 λίτρο δυνατό καφέ φίλτρου  175 γρ ζάχαρη 1/2 λίτρο νερό 1/4 λίτρου κρέμα γάλακτος χτυπημένη....ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Ανακατεύετε τη ζάχαρη και το νερό μέσα σε κατσαρολακι ώσπου να λιώσει. Βράζετε  το σιρόπι για 5 λεπτά και το βγάζετε απο τη φωτιά. Προσθέτετε τον καφέ στο σιρόπι και αρωματίζετε με λίγο κονιάκ η ρούμι Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε το μιγμα σε μπωλ και το τοποθετείτε στην κατάψυξη, φροντίζοντας να το ανακατεύετε συχνά μέχρι να παγώσει η γρανίτα. Σερβίρετε σε ποτήρια και γαρνίρετε με την κρέμα γάλακτος.

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΥΛΙΚΑ 1 Παντεσπάνι (βλέπετε συνταγή παντεσπάνι) 2 κουταλιές τσαγιού κονιάκ 250 γρ γιαούρτη 100 γρ ζάχαρη 500 γρ φράουλες χυμό και ξύσμα 2 λεμονιών 1 κουταλιά σούπας βανίλια 9 φύλλα ζελατίνα 1/4 λίτρου κρέμα γάλακτος...ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Ραντίζετε το παντεσπάνι με το κονιάκ. Αναμιγνύετε το γιαούρτη, το ξύσμα το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και τη ζάχαρη έως ότου να διαλυθεί η ζάχαρη καλά. Προσθέτετε στο μιγμα τα 250 γρ. φράουλες. Διαλύετε τη ζελατίνα σε 5 κουταλιές βραστό νερό και την προσθέτετε στο μιγμα. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος που προηγούμενός έχετε χτυπήσει καλά.Στη συνέχεια βάζετε το μιγμα σε φόρμα αφού έχετε στρώσει τις υπόλοιπες φράουλες στη βάση της. Σκεπάζετε με το παντεσπάνι  Τέλος βάζετε το γλυκό στο ψυγείο ώσπου να πήξει.Πριν να το σερβίρετε γυρνάτε τη φόρμα ανάποδα σε πιατέλα. Για να διευκολυνθείτε, βυθίστε λίγο πριν τη φόρμα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα...

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΗ

ΥΛΙΚΑ 3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι  1 και 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ζάχαρη 8 αυγά  άρωμα βανίλιας   ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Δουλεύουμε με σπάτουλα, γυριστά σε λεκάνη, τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη (από την οποία κρατάμε 5-6 κουταλιές για τη μαρέγκα) και προσθέτουμε το άρωμα της βανίλιας.
Σε άλλη λεκάνη χτυπάμε τ' ασπράδια των αυγών (να είναι εντελώς καθαρά, χωρίς ίχνος από κρόκο μέσα τους) με σύρμα, ελαφρά και με μικρές κινήσεις για 2-3 λεπτά και, μετά, δυναμώνοντας το χτύπημα ­για άλλα 7-8 λεπτά - και προσθέτοντας σιγά σιγά και τις 5-6 κουταλιές ζάχαρη που κρατήσαμε ιδιαιτέρως, ώσπου να φουσκώσουν εντελώς τ' ασπράδια, να γί­νουν πυκνή μαρέγκα (όταν σηκώσουμε το σύρμα που τη χτυπάμε, να στέκει πάνω του).
Ανακατεύουμε τα δυο μίγματα αμέσως, βάζοντας στην αρχή τη μισή μαρέγκα - και δουλεύοντας με τη σπάτουλα, όχι γυριστά, αλλά από τα κάτω προς τα πάνω - και σιγά σιγά (να πέφτει σαν βροχή) το μισό αλεύρι και - όταν κοντεύουν ν' αναμιχθούν εντελώς - ρίχνουμε μέσα και την άλλη μισή μαρέγκα, καθώς και το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το δούλεμα μέχρι να γίνει πολύ αφράτη η ζύμη (προσθέτοντας αν θέλουμε και 1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ, για να φουσκώσει πιο πολύ το παντεσπάνι).
Βουτυρώνουμε ανάλογο ταψί ή λαμαρίνα και στρώνουμε τον πάτο του με βουτυρόχαρτο. Αδειά­ζουμε πάνω του και στρώνουμε τη ζύμη, βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο και ψήνουμε το παντεσπάνι για μισή ώρα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει μέσα στο ταψί (ή τη λαμαρίνα) που ψήθηκε.




ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ    4 χοιρινές μπριζόλες κομμένες οριζόντια μέχρι το κόκαλο  αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο λίγο βούτυρο ανάλατο 1 κουταλι τσαγιού μουστάρδα 50 γρ άσπρο κρασί κόκκινο καφτερο πιπέρι cayenne 100 ml κρέμα γάλακτος ΓΕΜΙΣΗ 1 1/2 ντομάτα ξεφλουδισμένη χωρίς τα σπόρια και κομμένη κομματάκια 1 πράσινη πιπεριά καθαρισμένη και ψιλοκομμένη 3/4 φλιτζανιού τσαγιού ψίχα ψωμιού τριμμένη (προαιρετικά) 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο  75 γρ ζαμπόν βραστό πολύ ψιλά κομμένο 2 κουταλιές σούπας βούτυρο.ΕΚΤΕΛΕΣΗ Λιώστε το βούτυρο της γέμισης σ' ένα τηγάνι και μαλακώστε σ' αυτό τα ψιλοκομμένα λαχανικά , προσθέτοντας την ντομάτα τελευταία, για 10 λεπτά. Ανακατέψτε στο μιγμα αυτό το ζαμπόν και αν θέλετε την ψίχα ψωμιού. Αφού γεμίσετε τις μπριζόλες και της κλείσετε με οδοντογλυφίδες , καθαρίστε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας και βάλτε το σε δυνατή φωτιά. Λιώστε εκεί λίγο βούτυρο και ροδίστε τις γεμισμένες μπριζόλες καλά, από τις δυο μεριές. Προσθέστε λίγο αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο και το κρασί, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε τις να ψηθούν για 25 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες τοποθετήστε τις χοιρινές μπριζόλες σε μια ζεστή πιατέλα και διατηρήστε τις ζεστές. Ρίξτε στο τηγάνι cayenne και λίγο νερό (3-4 κουταλιές σούπας) ανακατέψτε και ανεβάστε τη θερμοκρασία. Όταν αυτά είναι καφτα προσθέστε την κρέμα, Ανακατέψτε και περιλούστε μ' αυτήν τη σάλτσα τις μπριζόλες. Ταυτόχρονα με την παρασκευή αυτής της συνταγής, ετοιμάστε η ξαναζεστάνετε ένα σφιχτό πουρέ πατάτας με τον οποίο μπορείτε να γαρνίρετε την πιατέλα σερβιρίσματος, γύρω γύρω, χρησιμοποιώντας κορνε η με τη βοήθεια  του κουταλιού.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΝΟΥ 1   Για  1 κιλό κρέας κοτόπουλου η 1 1/2 κιλό χοιρινά παιδάκια. ΥΛΙΚΑ 100 γρ ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι νερό 1/2 φλιτζάνι δυνατό ξύδι 3 κουταλιές σούπας worcestershire sauce 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού 1/2 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη 300 γρ κέτσαπ 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα 1 κουταλιά σούπας πάπρικα αλάτι πιπέρι...ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ζεσταίνετε  πάνω από μέτρια φωτιά το λαδί και μαλακώστε σ' αυτό το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 1/2 ώρα. Όταν το μείγμα κρυώσει τελείως είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για μαρινάρισμα...ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΝΟΥ 2   Μαριναδα με sherry και τζιντζερ  1 φλιτζάνι τσαγιού sherry 1/4 φλιτζάνι τσαγιού σάλτσα σόγιας 2 κουταλιές σούπας μέλι 2 κουταλιές σούπας άσπρο ξύδι 2 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες 1 κουταλιά σούπας τζιντζερ φρέσκο, τριμμένο ΕΚΤΕΛΕΣΗ   ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑΡΕΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΡΕΑΣ  Η ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Μ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ.

ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ 2 μυρωδάτα τριαντάφυλλα 1/2 φλιτζάνι γάλα 1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 2 κρόκους αυγών  ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Ρίξτε σ' ένα αντικολλητικο σκεύος τα πέταλα απο ένα τριαντάφυλλο μαζί με το γάλα, τη κρέμα και τη ζάχαρη και ζεστάνετε τα χωρίς όμως να αφήσετε να βράσουν. Ανακατέψτε τους κρόκους των αυγών με λίγο απο το μείγμα για να ζεσταθούν. Ρίξτε τα στο σκεύος και ανακατέψτε πάνω απο χαμηλή ως μέτρια φωτιά μέχρις ότου το μείγμα αρχίσει να κολλάει στο κουταλι. Κατόπιν βγάλτε το μείγμα απ' τη φωτιά και ρίξτε το σ' ένα μπολ. Αφήστε το να κρυώσει. Παγώστε σε ψυγείο η παγωτό μηχανή. Όταν παγώσει ρίξτε στην επιφάνεια του ψιλοκομμένα τα πέταλα του δεύτερου τριαντάφυλλου. Σερβίρετε με ζαχαρωμένα ροδοπέταλα, φράουλες η βατόμουρα.

ΤΟΥΡΤΑ ΑΠΟ ΣΠΑΓΓΕΤΙ

ΥΛΙΚΑ  4 αυγά  200 γρ σπαγγέτι η περισσεύματα ζυμαρικών  ντομάτες ξεφλουδισμένες  100 γρ Ενταμ  βασιλικός κρεμμύδι βούτυρο αλάτι πιπέρι  ΕΚΤΕΛΕΣΗ   Μαγειρέψτε τα σπαγγέτι και βάλτε τα σε μια βουτυρωμένη τουρτιερα. Χτυπήστε τα αυγά μαζί με ψιλές φέτες κρεμμύδι ντομάτες βασιλικό 50 γρ τυρί σε φέτες αλάτι πιπέρι . Αδειάστε το μιγμα στα μακαρόνια ανακατέψτε και καλύψτε με τυρί τριμμένο. Ψήστε στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου....

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΠΕΡΚΑ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

ΥΛΙΚΑ  8  στρώσεις λαδόκολλα, 100 γραμ βούτυρο 700 γρ πέρκα, 4 φέτες ντομάτα  4 φέτες λεμονιού αλάτι πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ    Βουτυρώνουμε στη μέση τη λαδόκολλα. Κόβουμε τα φιλέτα σε 8 κομμάτια. Τοποθετούμε τις κόλλες διπλές και σε κάθε κόλλα  τοποθετούμε δυο φιλετάκια και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε ανάμεσα στα φιλέτα μια φέτα ντομάτας, λεμονιού και λίγο βούτυρο. Διπλώνουμε τις άκρες της κόλλας και το άνοιγμα το διπλώνουμε δυο φορές. Πρέπει να έχει κλείσει πολύ καλά. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 15 λεπτά...

ΜΥΔΙΑ ΣΕ ΖΥΜΗ ΜΠΥΡΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ  80 τεμ μύδια φρέσκα 6 κουτ. αλεύρι,1 κουταλιά σιμιγδάλι, 1 κρόκο αβγού, 8 ξυλαρακια,(για σουβλάκι). Λίγη μπύρα, αλάτι, ηλιέλαιο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ....100 γραμ. τριμμένα καρύδια, 2 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, 9 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, 150 γραμ. του λίτρου νερο, χυμό 1 1/2 λεμονιού, αλάτι..ΕΚΤΕΛΕΣΗ  τα 80 μύδια θα τα κάνουμε 40 , βάζοντας το ένα μέσα στο άλλο. Ανακατεύουμε 3 κουταλιές αλεύρι, το σιμιγδάλι και τον κρόκο του αυγού. Προσθέτουμε τη μπύρα ώστε να δημιουργηθεί μια ελαφριά υγρή ζύμη και την αλατίζουμε. Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι . βουτάμε τα μύδια στο υπόλοιπο αλεύρι. Περνάμε σε κάθε ξυλάκι 5(τα οποία κάναμε διπλά) μύδια, τα βουτάμε  στη ζύμη και τα ρίχνουμε στο λάδι. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ.. Ανακατεύουμε τα καρύδια, με το ψωμί του τοστ, το χυμό λεμονιού, το λάδι μέχρι να σχηματισθεί μια λεία μάζα. Προσθέτουμε το τεμαχισμένο σκόρδο, το νερό και σιγά σιγα ανακατεύοντας το βάζουμε και το αλάτι που χρειάζεται...

ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ ΜΕ ΡΟΚΑ

ΥΛΙΚΑ  1000 γρ μεσαία η μικρά μπαρμπούνια, 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 3 σκελίδες σκόρδο , 1 ματσάκι μαϊντανό, 1-2 ματσάκια ρόκα, χυμός ενός λεμονιού, αλάτι πιπέρι. ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Πλένουμε και στραγγίζουμε τα ψάρια. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, το αλάτι το πιπέρι και το σκόρδο κομμένο σε μικρά κυβακια. Τοποθετούμε τα ψάρια μέσα σε αυτή τη μαριναδα και έπειτα τα τοποθετούμε στο γκριλ και φυλάμε  την υπόλοιπη μαριναδα για αργότερα για να περιχύσουμε το ψωμί που θα συνοδεύσει το γεύμα.

Η ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ (ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ)

ΥΛΙΚΑ  700 γρ μοσχαρίσιο κρέας, 40 γρ βούτυρο 20  μικρά κρεμμύδια 2 μικρά σκόρδα 4 ντομάτες 2 κουτ, σούπας ξύδι 1/10 του λίτρου κόκκινο κρασί 1 κου πάπρικα αλάτι πιπέρι λίγο κανέλα. ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Κόβουμε το κρέας σε κύβους και το σωταρουμε στο βούτυρο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ολόκληρα. Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να ψηθούν ολα για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το ξύδι,το κρασί και τα καρυκεύματα και τα αφήνουμε ολα σκεπασμένα να ψηθούν 1 1/2ωρα. Ανακατεύουμε να μην κολλήσουν και προσθέτουμε μέχρι 1/4 του λίτρου ζεστό νερό..

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ(ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΤΑ)

ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΤΑ  Για πιο νόστιμα ψητά, στη φωτιά που θα ανάψετε βάλτε μερικές κληματόβεργες. Αφού ανάψει η φωτιά και έχει γίνει καρβουνια, βάζετε επάνω τη σχάρα να ζεσταθεί, Λαδώνετε το κρέας η τα ψαριά που θα ψήσετε και τα βάζετε στη φωτιά .Τα αφήνετε να ψηθούν απο τη μια πλευρά και ύστερα τα γυρίζετε απο την άλλη. Να τα  γυρίζετε με τσιμπίδα η σπάτουλα, για να μην τρέχουν  η χυμοί τους και σας διαλυθούν αν τα γυρίζετε με το πιρούνι. Αφού ψηθούν ,τους βάζετε αλάτι πιπέρι ρίγανη, λεμόνι και τα σερβίρετε ζεστά..ΜΑΡΙΝΑΔΑ ..Η μαριναδα γίνεται απο διάφορα αρωματικά χόρτα-φρέσκα και ξερά- κρασί η ξύδι, Άλλη μαριναδα χρησιμοποιείται για τα κρέατα και αλί για τα ψάρια.Στη μαριναδα που ετοιμάσατε για το κρέας η το κοτόπουλο προσθέστε και λίγο γιαούρτη. Το κάνει πιο τρυφερό και  νόστιμο. ΜΠΑΡΠΕΚΙΟΥ...Για να ψηθεί πιο εύκολα και να γίνει πιο νόστιμο το κρέας που θα ψήσετε, να το μαρινάρετε σ' ένα μείγμα απο λάδι, μια κουταλιά κονιάκ, πιπέρι, κολιανδρο, λιγη ζάχαρη, μουστάρδα. τα αφήνετε για 2 ώρες στη μαριναδα και μετά τα ψήνετε στα κάρβουνα η στο γκριλ.ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΌΓΑ  Όταν ψήνετε στα κάρβουνα , τα λίπη που πέφτουν ανάβουν φλόγες. Μπορείτε να τις σβήσετε αν ρίξετε λίγο αλάτι  η ξύδι(όχι νερό).ΓΙΑ ΝΌΣΤΙΜΟ ΣΟΥΒΛΆΚΙ  Για να γίνουν πιο νόστιμα τα σουβλάκια, να τα αφήσετε μερικές ώρες μέσα σε μαριναδα χωρις αλάτι. Τα ψήνετε και μετά τα αλατίζετε... 

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ   500 γραμ. γιαούρτη 4 αυγά 250 γραμ. ζάχαρη 1 κουτάκι βανίλια 125 γραμ βούτυρο η μαργαρίνη 1 φακελάκι μπεικιν παουντερ 500 γρ σιμιγδάλι κάτι λιπαρό για το ταψί . Για το σιρόπι...800 γρ ζάχαρη χυμός ενός λεμονιού. Γαρνιτούρα...8-10 κου σούπας τριμμένη καρύδα. ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά τη ζάχαρη τη βανίλια καθώς και το λιωμένο βούτυρο προσθέτοντας το σιμιγδάλι που έχουμε ήδη ανακατέψει με το μπεικιν παουντερ . Απλώνουμε αυτή τη ζύμη σ' ένα ορθογώνιο ταψί (23χ30εκ.)και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθ..για 45 λεπτά..Για το σιρόπι... Βάζουμε τη ζάχαρη με το σουρωμένο  χυμό λεμονιού μέσα σε 3/4 του λίτρου νερό τη βράζουμε για 2 λεπτά και έπειτα την αφήνουμε να κρυώσει. Μετά το ψήσιμο , ρίχνουμε το σιρόπι στο γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει  Κατόπιν το κόβουμε σε 20 κομμάτια και στρώνουμε πάνω σε κάθε κομμάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη καρύδα...

ΚΕΜΠΑΠ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ

ΥΛΙΚΑ  3 μακρουλές μελιτζάνες 1/8 του λίτρου ηλιέλαιο 600 γρ αρνίσιο μπούτι 3 ντομάτες 2 κρεμμύδια 30 γρ βούτυρο 4 φέτες ντομάτα 1 μακρόστενο πεπερόνι 4 οδοντογλυφίδες αλάτι πιπέρι μαύρο. ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λωρίδες και τις βάζουμε σε αλατόνερο.Τις αφήνουμε  να στεγνώσουν και τις τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές σε λάδι. Κόβουμε το κρέας σε 4 κομμάτια και το τσιγαρίζουμε στο ίδιο λάδι. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε βούτυρο μέχρι οι ντομάτες να γίνουν πολτώδεις.Στο μεταξύ ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και αλατοπίπερο.Σε κάθε κομμάτι κρέας τυλίγουμε τρεις λωρίδες μελιτζάνας με τις άκρες να ενώνονται στο κάτω μέρος του κομματιού. Βάζουμε σε κάθε κομμάτι απο μια φέτα ντομάτα με ένα κομμάτι πεπερόνι στερεωμένα με οδοντογλυφίδα. Βάζουμε το κεμπάπ σ' ένα ταψί , ρίχνουμε τη σάλτσα ,το σκεπάζουμε και το ψήνουμε για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθ.....

ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

ΥΛΙΚΑ  60  γρ βούτυρο 1-2 φύλλα δάφνης  4 μικρά κρεμμύδια η 1 μεσαίο  2 σκελίδες σκόρδο 3-4 ντομάτες μεσαίου μεγέθους, 2 μακρόστενα μέτρια πεπερόνι, 1/8 του λίτρου ξηρό άσπρο κρασί, 1 πρέζα πιπέρι καγιεν, 300 γραμ. καθαρισμένες γαρίδες , 75 γραμ. τριμμένο τυρί , αλάτι μαύρο πιπέρι.   ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Αλείφουμε τα πήλινα δοχεία με 20 γραμ. βούτυρο. Ζεματάμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι  κόβουμε κομματάκια τα φύλλα δάφνης και τα ψήνουμε για λίγο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες και κόβουμε τα πεπερόνι σε δαχτυλίδια. Ρίχνουμε τα λαχανικά στο τηγάνι μαζί με τη δάφνη και τ' αφήνουμε για αλλά 3 λεπτά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και πιπέρι καγιεν. Ζεσταίνουμε για λίγο τις γαρίδες.Τα ρίχνουμε  όλα στους πήλινους κεσέδες και στρώνουμε το τυρί. Ψήνουμε στο πάνω μέρος προθερμασμένου φούρνου στους 220 βαθ. μεχρει το τυρί να πάρει χρυσαφί χρώμα...

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΠΑΝΕ

ΥΛΙΚΑ   30 γρ βούτυρο  2 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους 500 γρ κιμά 120 γρ ρύζι 3 αυγά 1/2 ματσάκι μαϊντανό  6-7 κουταλιές  σούπας  ηλιέλαιο, λίγο αλεύρι αλάτι πιπέρι. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα  ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το μισό κιμά και βράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστεί το ζουμί. Βράζουμε το ρύζι, σε 250 γραμ. νερό με λίγο αλάτι για 20 λεπτά και κατόπιν το ρίχνουμε μαζί με τον υπόλοιπο ωμό κιμά , ένα αυγό και τον μαϊντανό, στο βρασμένο κιμά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ζυμώνουμε πολύ καλά. Βρέχουμε τα χερια και πλάθουμε κεφτέδες σε σχήμα οβάλ. Ζεματάμε το λάδι σ' ένα τηγάνι, βάζουμε λίγο αλεύρι σ' ένα πιάτο, και χτυπάμε τα υπόλοιπα αυγά σ' ένα βαθύ πιάτο.Παναρουμε τους κεφτέδες, πρώτα στο αλεύρι και μετά στο αυγό και τους τηγανίζουμε.   Το φαγητό αυτό τρώγεται και κρύο.