Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ (Απο ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΠΙΝΑΚΗ)

ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Υλικά (για 6 άτομα):

1 πακέτο μακαρόνια (Νο 6 ή Νο 7)

½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 κιλά αστακούς

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες

αλάτι

άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζετε τους αστακούς σε άφθονο νερό χωρίς αλάτι. Τραβάτε τους αστακούς και σουρώνετε τον ζωμό.

Παράλληλα, βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρά το σκόρδο για 2-3 λεπτά.

Ρίχνετε τις ντομάτες με τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε και σιγοψήνετε για 5-7 λεπτά. Προσθέστε τα κομμάτια από την σάρκα του αστακού και συνεχίστε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βράζετε τα μακαρόνια στο νερό που είχατε βράσει τους αστακούς.

Σουρώνετε τα μακαρόνια, σερβίρετε και γαρνίρετε με τη σάλτσα.

Σημείωση: Εάν έχετε γαρίδες ή μικρούς αστακούς ή καραβίδες, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε κι αυτά μέσα στη σάλτσα.
Επίσης, μπορείτε να σερβίρετε τον αστακό κομμένο στη μέση από το κεφάλι προς την ουρά. Τον πασπαλίζετε με αλά τι και πιπέρι.

ΚΑΛΗ ΕΠΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΠΙΝΑΚΗΣ δικια μου η συνταγη

Ο ΜΑΙΔΑΝΟΣ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ

Ο ΜΑΙΔΑΝΟΣ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ Αν δεν είναι σγουρός τον λένε κοινό.Το λείο του φύλλωμα τον κάνει τον αγαπημένο πολλών μαγείρων.Στην ανατολική Ευρώπη και στην Γερμανια καλλιεργούν και τη ρίζα του και την μαγειρεύουν όπως την σελινοριζα

ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ

ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ

Υλικά:

8 μεγάλα μακρόστενα μπιφτέκια ή κεμπάπ
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα ή 3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
βασιλικός
θυμάρι
μαϊντανός, φρέσκος
1 μικρό κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
καυτερό πιπέρι Καγιεν, (αν θέλουμε)
αλάτι
λίγο λάδι
8 πίτες για σουβλάκια
1/2 κιλό γιαούρτι για τζατζίκι, σακούλας
1 μεγάλο αγγούρι
2 κουταλιές του γλυκού ξύδι λευκό
άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λάδι περίπου
πάπρικα
λάδι
αλάτι
πιπέρι λευκό

Εκτέλεση:

Βάζουμε τη ντομάτα να βράσει.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το λάδι και λίγο νερό.

Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για λίγη ώρα (

Τρίβουμε στον τρίφτη από τη χοντρή μεριά το αγγούρι, και το στύβουμε καλά.
Σε ένα μπολ αδειάζουμε το γιαούρτι, το αγγούρι, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι λευκό, ξύδι και λίγο-λίγο το λάδι, κι ανακατεύουμε καλά. (Φτιάχνουμε δηλαδή ένα τζατζίκι χωρίς σκόρδο).

Αλείφουμε τις πίτες με λίγο λάδι και τις αλατοπιπερώνουμε.

Τις βάζουμε στο τηγάνι και τις αφήνουμε για λίγη ώρα, από τη μια και μετά από την άλλη πλευρά, ίσα να μαλακώσουν.

Δεν τις αφήνουμε πολύ για να μη γίνουν σκληρές και τραγανές.

Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο 2 πίτες κομμένες σε μικρά κομμάτια, από πάνω 2 μπιφτέκια, τη σάλτσα και τέλος το τζατζίκι.

Αν θέλουμε προσθέτουμε και κόκκινο πιπέρι.

Μπιφτέκι Κεμπάμπ

Υλικά:

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
500 γρ. κιμά αρνίσιο 200 γρ.κιμα χοιρινο
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο, (ή στο μούλτι και στραγγισμένο από τα υγρά)
1 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
κορν φλαουρ, (όσο χρειαστεί)
2 αυγά
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
Σάλτσα ντομάτας ή πελτέ
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι, κύμινο

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τα αυγά και τα «μυρωδικά» και προσθέτουμε τόσο κορν φλαουρ όσο χρειάζεται για να γίνει μία ζύμη κρέατος στητή και χωρίς καθόλου υγρά.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια μακρόστενα, (πάχους όσο θέλουμε) και τα ψήνουμε, γυρίζοντας τα συνεχώς, (για να δημιουργηθεί μια κρούστα), περίπου για 7 λεπτά, από κάθε πλευρά, έτσι ώστε να κρατήσουν μέσα τους χυμούς τους.
Τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα ραντιζουμε με ξηρό άσπρο κρασί,η τσιπουρο.

Μπεκρί μεζέ

Μπεκρί μεζέ.... 1 κιλό χοιρινό ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες, 300 γρ. κεφαλοτύρι σκληρό, 2 ντοματούλες σφιχτές, 1 πράσινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν ( λεπτά μπαστουνάκια), 1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο, 2 ποτήρια του κρασιού, λευκό ξηρό κρασί, αλάτι, πιπέρι, ρίγανι και μία σκελίδα σκόρδο περασμένη στην πρέσα ή ψιλοκομμένο. Βάζετε σ΄ένα βαθύ τηγάνι που έχετε ζεστάνι το λάδι, το κομμένο σε φέτες ψαρονέφρι και το γυρίζετε αρκετές φορές μέχρι να ροδίσει ελαφρά από όλες τις πλευρές. Μετά προσθέτετε το 1 ποτήρι κρασιού, το σκόρδο και τα μπαστουνάκια της πιπεριάς, το σκεπάζετε και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά (180-200 βαθμούς) μέχρι να μαλακώσει το κρέας καλά. Στη συνέχεια λίγο πριν το βγάλετε από τη φωτιά, ρίχνετε το δεύτερο ποτήρι κρασιού, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους. Αφήνετε λίγο να εξατμιστεί το κρασί και να μαλακώσει το τυρί και σερβίρετε ζεστό. (οι ντοματούλες είναι προαιρετικές και τις προσθέτετε περίπου 5΄ πριν από το δεύτερο ποτήρι κρασί).

Αγκινάρες με κουκιά

Αγκινάρες με κουκιά Υλικά 12 μέτριες αγκινάρες 1 κιλό κουκιά 1 νεροπότηρο λάδι 2 κουταλιές σούπας άνηθο χυμό 2 μέτριων λεμονιών 1 κουταλιά σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα τέσσερα ή τις αφήνουμε ολόκληρες και τις βάζουμε σε ένα μπόλ με νερό και λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα κουκιά και κρατάμε και τα εξωφυλλα τους αν είναι τρυφερά. Τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι μαζί τον ψιλοκομμένο άνηθο για 5-7 λεπτά. Αμέσως μετά τις αγκινάρες, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 20’-25’ σε μέτρια φωτιά. Σ’ ένα μεγάλο φλιτζάνι, βάζουμε το χυμό των λεμονιών λίγη σάλτσα από την κατσαρόλα και το αλεύρι ανακατεύοντάς πολύ καλά ώστε να διαλυθεί εντελώς και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, τρία λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας προσεκτικά.

ΚΕΙΚ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΚΕΙΚ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ 185 γρ βούτυρο 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη 6 αυγά 1,5 φλιτζάνι αλεύρι 1,5 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα 1 φλιτζάνι καρύδα κοπανισμένη 2 κουτάλια φλούδα λεμονιού ,κομμένη σε πολύ λεπτές λωρίδες ΣΙΡΟΠΙ 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη 1/2 φλιτζάνι νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ Για να κάνετε το σιρόπι ..Βάλτε τη ζάχαρη με το νερό σε μετρία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζαχαρη.Αφηστε το να πάρει βράση και βράστε το για 2 λεπτα.Βαλτε το σε μπολ και αφήστε το να κρυωσει.Χτυπιστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μίγμα αφρατο.Προσθεστε τα αυγά, ένα κάθε φορα,και χτυπήστε καλά μετά από κάθε αυγο.Ριξτε και το αλεύρια καρύδια και την καρύδα κι ανακατέψτε μέχρι να γίνουν μια μάζα. Βάλτε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 23 εκατοστών και ψήστε σε μέτριο φούρνο για 35 λεπτά, η μέχρι να γίνει. Αφήστε το κέικ για 2 λεπτά, γυρίστε το σε πιατελα,ριξτε το σιρόπι από πάνω και γαρνίρετε με τριμμένα καρύδια και τη φλούδα του λεμονιού.

ΦΙΛΕΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

ΦΙΛΕΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΥΛΙΚΑ...2 φιλετα χοιρινά 1/2 κιλό το ένα, κομμένα σε φέτες του 1,5 εκατοστού 1 φλιτζάνι αλεύρι 3 κουταλιά βούτυρο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι του γλυκού φασκόμηλο ξερό(η φρέσκο) 3/4 του φλιτζανιού άσπρο κρασί ξερό 1/3 του φλιτζανιού άσπρο ξίδι 1/4 του φλιτζανιού σκούρα ζάχαρη. ΕΚΤΕΛΕΣΗ Αλευρώστε το χοιρινό κι αλατοπιπερωστε το .Κάψτε το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι αρχίσει να κοχλαζει.Βαλτε το χοιρινό και σοτάρετε το μέχρι να ροδισει,γυρω στα 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Βγάλτε το από το τηγάνι και βάλτε το στο πλαι.Προσθεστε στο τηγάνι το σκόρδο και το φασκομηλο,σοταρετε για 1 λεπτο,βαλτε και το κρασί με το ξίδι και τη ζαχαρη,αφηστε τα να πάρουν βραση,χαμηλωστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μείνει το μισο.Ξαναβαλτε το χοιρινό στο τηγάνι και σοτάρετε το για 4 ακόμα λεπταίνατε τις φέτες του χοιρινού σε πιατέλα και ρίξτε από πάνω τη σαλτσα.Γαρνιρετε με φρέσκο φασκομηλο,αν θέλετε.

Γαρίδες με φρέσκα σκορδάκια

Γαρίδες με φρέσκα σκορδάκια Μια από τις πολλές θαλασσινές συνταγές της Πρέβεζας, που γεύεται την τεράστια ποσότητα ολόφρεσκων ψαριών και θαλασσινών που της προμηθεύει o Αμβρακικος κόλπος. Τα υλικά 1 κιλό μέτριες ή μεγάλες γαρίδες 15 φρέσκα σκόρδα ή 3 κεφάλια ξερά 6 μέτριες, ώριμες ντομάτες , ψιλοκομμένες με το μαχαίρι 1 ποτηράκι κρασιού αγνό, παρθένο ελαιόλαδο χοντρό θαλασσινό αλάτι, φρεσκοκοπανισμένο μαύρο πιπέρι,200 γρ. φέτα ( αν θέλετε) Η εκτέλεση Κόβετε την ουρά και τα μουστάκια των γαρίδων χωρίς να τους αφαιρέσετε το τσόφλι. Με μία ξύλινη οδοντογλυφίδα τραβάτε και το έντερο που είναι κατά μήκος της γαρίδας από την εξωτερική πλευρά. Πλένετε τις γαρίδες και τις βάζετε σ’ ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.Ψιλοκόβετε τα σκορδάκια κι αρκετό από το πράσινο μέρος τους. Τα βάζετε στην κατσαρόλα μ’ ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό και τα’ αφήνετε να αχνιστούν σε πολύ χαμηλή φωτιά, σκεπασμένα.Όταν αχνιστούν, ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και το ελαιόλαδο. Τα σκεπάζετε να πάρουν μια-δυο βράσεις. Στη συνέχεια τοποθετείτε τις γαρίδες στην κατσαρόλα, τις πασπαλίζετε με το χοντροκοπανισμένο , μαύρο πιπέρι και λίγο θαλασσινό αλάτι. Αφήνετε να βράσουν 3-4 λεπτά. Τελειώνετε με λίγη φέτα τριμμένη στο χέρι και ψιλοκομμένο μαΙντανό.Είναι ένας ωραίος μεζές για το ούζο, αλλά συνοδεύει επίσης θαυμάσια το άσπρο ρύζι και μετατρέπεται σε υπέροχο πιάτο.Για το ούζο ειδικά, προσωπικά προτείνω την παρακάτω παραλλαγή : Αφού αχνιστούν με το νεράκι τα σκόρδα και το πιουν εντελώς, προσθέτετε το λάδι, το αφήνετε λίγο να κάψει και ρίχνετε τις γαρίδες μέσα να σωταριστούν.Στην περίπτωση αυτή, δε βάζουμε ούτε ντομάτα ούτε τυρί. Πασπαλίζουμε απλώς με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πάπρικα.. Για ουζομεζέ, προσωπικά, προτιμώ και προτείνω τη δεύτερη αυτή εκδοχή.

Κοτόπουλο Μιλανέζα

Κοτόπουλο Μιλανέζα
φιλέτο μπούτι Κοτόπουλο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 φύλλο δάφνης
5 γαρίφαλα
2 φλιτζάνια ρύζι
½ φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Αλάτι

Για την κρέμα

1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
1 ½ φλιτζάνι ζωμό από το κοτόπουλο
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα νερό, το κρεμμύδι (επάνω του καρφώνουμε τα γαρίφαλα), το καρότο και τη δάφνη. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το κοτόπουλο και λίγο αλάτι. Τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσει το κοτόπουλο. Το βγάζουμε και το βάζουμε σε πιατέλα. Σουρώνουμε τον ζωμό. Μετράμε τέσσερα φλιτζάνια ζωμό και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Κρατάμε άλλο ενάμισι φλιτζάνι για την κρέμα. Μόλις πάρει βράση ο ζωμός που βάλαμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το ρύζι. Το βράζουμε ώσπου να μαλακώσει και το σουρώνουμε. Βάζουμε το ρύζι σε μια στρογγυλή φόρμα, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε γύρω από το ρύζι. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, το λάδι, το αλεύρι, λίγο αλάτι, τον ζωμό, το κρασί και ανακατεύουμε με σύρμα ώσπου να δέσει η κρέμα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο, και περιχύνουμε το κοτόπουλο και το πιλάφι. Πασπαλίζουμε με τυρί και σερβίρουμε. Καλή επιτυχία!

Γεμιστό στήθος κοτόπουλο σε φρέσκα αμπελόφυλλα

Γεμιστό στήθος κοτόπουλο σε φρέσκα αμπελόφυλλα
2 στήθη Κοτόπουλο
Ελαιόλαδο
2-3 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
1/2 κ.γλ. μπούκοβο
1 φλιτζάνι φέτα, λιωμένη με το πιρούνι
4 κ.γλ. κάππαρη
Αλάτι και πιπέρι
8 φρέσκα αμπελόφυλλα, ζεματισμένα για 2-3 λεπτά
σε βραστό νερό και στεγνωμένα
1 γλυκές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης κονσέρβα, σε λωρίδες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί

Χωρίζουμε στη μέση το κάθε στήθος, βγάζουμε την πέτσα και απλώνουμε το ψαχνό στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε το φαγητό μας. Πάνω στο κρέας βάζουμε πλαστική μεμβράνη και χτυπάμε με το σφυρί του κρέατος ή με γουδοχέρι, για να κάνουμε το κρέας πιο λεπτό. Ανακατεύουμε 3-4 κουταλιές λάδι με το σκόρδο και το μπούκοβο, και αλείφουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με το μείγμα. Σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες ή, ακόμα καλύτερα, για μια νύχτα. Μισή ώρα προτού φάμε, απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας 2 αμπελόφυλλα, βάζουμε επάνω ένα κομμάτι στήθος και επάνω σε αυτό βάζουμε το 1/4 από τη λιωμένη φέτα. Πασπαλίζουμε με 1 κ.γλ. κάππαρη και βάζουμε 2-3 λωριδάκια πιπεριά. Τυλίγουμε το κάθε στήθος σε ρολό, μαζί με τα αμπελόφυλλα Τρυπάμε με οδοντογλυφίδες για να μην ανοίξει. Σοτάρουμε τις πιπεριές σε 3-4 κουταλιές λάδι, ώσπου να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε το λάδι. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα γεμιστά στήθη με 2-3 λεπτά. Γυρίζουμε προσεκτικά να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αδειάζουμε το κρασί στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό σκεπασμένο για 20-30 λεπτά, γυρίζοντας τα κομμάτια πού και πού. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι. Σερβίρουμε τα γεμιστά στήθη μαζί με τα υπόλοιπα λωριδάκια πιπεριά και τηγανητές πατάτες. Καλή επιτυχία!

Χοιρινές μπριζόλες με μπύρα

Χοιρινές μπριζόλες με μπύρα
Υλικά: 3 μέτρια ξηρά κρεμμύδια 4 χοιρινές μπριζόλες 1 κ.σ. αλεύρι φαρίνα 1 ποτήρι μπύρα της αρεσκείας σας 1 κουταλιά πάστα ντομάτας 4 κουταλιές βούτυρο για το τσιγάρισμα αλάτι λίγη ζάχαρη Εκτέλεση: Σε τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελωθούν. Έπειτα, τα βάζετε σε ένα βαθύ ταψί. Στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίζετε τις μπριζόλες χωρίς να βάλετε επιπλέον βούτυρο. Μετά βάζετε το κρέας πάνω στα κρεμμύδια και το πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Σε ένα μπωλ αναμιγνύετε το αλεύρι μαζί με την μπύρα και την πάστα ντομάτας και ανακατεύετε καλά. Τέλος, περιχύνετε το κρέας με τη σάλτσα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Φιλέτα κοτόπουλο πάνε με βασιλικό

Φιλέτα κοτόπουλο πάνε με βασιλικό

3 φιλέτα στήθος Κοτόπουλο 150 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη 50 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη 7-8 μεγάλα φύλλα φρέσκο βασιλικό 2 αβγά 3-4 κουταλιές γάλα Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Αλάτι και πιπέρι

Πλένουμε τα φιλέτα, τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί να μην έχουν καθόλου νερό και τα κόβουμε στα τρία. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και τον βασιλικό που έχουμε ψιλοκόψει. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί. Βουτάμε τα φιλέτα πρώτα στο αβγό και μετά στο μείγμα της φρυγανιάς. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν την περίσσεια λαδιού και τα σερβίρουμε ζεστά με τηγανητές πατάτες.

Tα λαχανικά διατηρούνται

Tα λαχανικά διατηρούνται........Για να διατηρήσετε τα λαχανικά σας περισσότερο στο ψυγείο σας, στο κατάλληλο δοχείο που τα τοποθετείτε, σκεπαστέ τα με τρεις χαρτοπετσέτες . Απορροφούν την υγρασία και διατηρούνται .Αν υγρανθούν οι χαρτοπετσέτες τις αλλάζετε.

Υγιεινά.

Υγιεινά....... Είναι προτιμότερο να αντικαταστήσετε τους ξηρούς καρπούς με μια πιατέλα με λαχανικά. Φύλλα απο μαρουλοκαρδιες, φέτες απο αγουρακια, καρότα, παντζάρια κομμένα σε ροδέλες ψιλές.Στη μέση βάλτε λίγο γιαούρτη στραγγιστώ και γύρω τα λαχανικά.

Για την οικοδέσποινα

Για την οικοδέσποινα.....Πριν φύγετε από το σπίτι σας για κάποιο ταξίδι, μπορείτε κάθε μέρα που θα μαγειρεύετε να βάζετε μια μερίδα φαγητό σε ένα ανοξείδωτο σκεύος. Γράψτε επάνω το περιεχόμενο του φαγητού και φυλάξτε το στην κατάψυξη. Μ' αυτό τον τρόπω μπορείτε να αφήσετε φαγητό στο σύζυγο για όσες μέρες θα λείπετε.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ



ΥΛΙΚΑ  *1 **κοτόπουλο** * 3 μέτρια κρεμμύδια 6 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο ή
ξυσμένο 1/4 του φλιτζανιού χυμό λεμόνι 2 κ.γλ. ξύσμα λεμόνι 3 κ.σ. φύλλα
φρέσκο θυμάρι ή 2 κ.σ. ξερό ....ΕΚΤΕΛΕΣΗ*Σε μπλέντερ λιώνουμε μαζί το κρεμμύδι, το
τζίντζερ, τον χυμό και το ξύσμα λεμόνι. Σε γαβάθα προσθέτουμε στο μείγμα το
γιαούρτι ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι. Ανακατεύοντας πάντα, προσθέτουμε
αλάτι και το θυμάρι. **Τοποθετούμε** το κοτόπουλο σε ταψί που να τα χωράει
χωρίς να αφήνει τριγύρω κενό. Περιχύνουμε με το μείγμα του γιαουρτιού,
φροντίζοντας κάθε πλευρά να αλειφτεί καλά από παντού. Σκεπάζουμε με πλαστική
μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για μία ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε το κοτόπουλο
ξεσκέπαστο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να πήξει η μαινάδα.
Σερβίρουμε με ρύζι και μια καλή πράσινη σαλάτα. **Καλή επιτυχία! *

ΑΧΛΑΔΙΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ,,8 μέτρια αχλάδια 1 μπουκάλι σιρόπι ζάχαρης (αραιό) 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί τύπου noyveau 1 λεμόνι λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο  8 γαρυφαλοκαρφα 1 κομμάτι κανέλα 1 κουταλιά σούπας μέλι 3-4 σπόροι πιπέρι   ΕΚΤΕΛΕΣΗ   Βάλτε σε μια κατσαρόλα το κρασί,το σιρόπι της ζάχαρης(που θα έχετε ήδη φτιάξει η θα έχετε αγοράσει έτοιμο απο το εμπόριο), το μέλη και τα μπαχαρικά. Ξεφλουδίστε και αδειάστε τα αχλάδια απο τους σπόρους τους , από την κάτω μεριά ώστε να μείνει το κλαράκι τους.Περιχιστε τα με το λεμόνι και βάλτε τα στην κατσαρόλα, όπου ηδη βράζουν τα υλικά,για περίπου ενα τέταρτο της ώρας.Ελεξτε το ψήσιμο τους η σάρκα πρέπει να είναι απαλή αλλά να μη διαλύεται. Αφήστε τα να κρυώσουν στο ζωμό του βρασμού και σερβίρετε χλιαρά  η κρύα..

ΦΙΛΕΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

ΥΛΙΚΑ.......400 γρ κόντρα φιλέτο ενα κομματάκι φρέσκια πιπερόριζα(τζιντζερ)   ένα  κουταλάκι          <<5 μπαχαρικά >>  ένα σπόρο κάρδαμο(σπασμένο η 1/4 κουταλάκι τριμμένο)  ένα αστεράκι γλυκάνισο  ένα σκόρδο  1 κουταλι σούπας λάδι  1 κουταλι σούπας σάλτσα σόγιας 1 ποτήρι ζωμό κρέατος.             Αφήστε για λίγη ώρα το κρέας στο πιο κρύο τμήμα του ψυγείου για να μπορέσετε να το κόψετε ευκολότερα.Εν τω μεταξύ κόψτε το σκόρδο ανακατεψτε με το καθαρισμένο και τριμμένο τζιντζερ, τα <5 μπαχαρικά >και τους κόκκους που θα βγάλετε απο το σπόρο του κάρδαμου. Προσθέστε  τη σάλτσα σόγιας και πριν βάλετε αλάτι δοκιμάστε. Σ' αυτό το σημείο κόψτε το κρέας σε λεπτές φετουλες και αφήστε το να μείνει στο μιγμα των μπαχαρικών για τουλάχιστον ενα τέταρτο της ώρας. Ανοίξτε τους σπόρους του αστεροειδούς γλυκάνισου, ενώστε τους με το ζωμό του κρέατος και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά.Σε ένα φαρδύ τηγάνι , εδώ ιδανικό θα ήταν ένα wok ζεσταίνετε το λάδι, ρίξτε κρέας και το σύνολο των μπαχαρικών και ροδίστε το ομοιόμορφα. Προσθέστε το ζωμό του κρέατος και αφήστε να σιγοβράσουν σε δυνατή φωτιά . Σβήστε τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως. Μπορείτε να συνοδεύσετε αυτο το πιάτο με πατάτες, πουρέ και γλυκόξινα κρεμμυδάκια.