Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΣΜΥΡΝΑΙΚΑ(ΦΟΙΝΙΚΙΑ)

Αν ακολουθείστε σωστά την συνταγή θα κατασκευάστε μοναδικής νοστιμιάς μελομακάρονα.

Υλικά

1 κιλό μαλακό αλεύρι ή έστω για όλες τις χρήσεις
½ λίτρο καλό παρθένο ελαιόλαδο
½ ποτήρι ζάχαρη
2 κουταλάκια μπέικη πάουντερ
1 ποτήρι φρεσκοστυμένη πορτοκαλάδα (όχι του κουτιού)
ξύσμα φλούδας από ένα πορτοκάλι
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι χονδροκοπανισμένα καρύδια
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα και 1 κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

1 ποτήρι καλό μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
¾ ποτηριού νερό

Βάλτε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη και άστε να κοπανιούνται για αρκετή ώρα.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και ρίχνετε και το μπέικι να ανακατευτεί.
Σε μια λεκάνη βάζετε το μίγμα λαδιού ζάχαρης και ρίχνετε μέσα το κονιακ τον χυμό πορτοκαλιού το ξύσμα τα μπαχαρικά μας και σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.
Ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι καμιά φορά, ανάλογα με το αλεύρι δεν είναι κακό να σας περισσέψει λίγο αλεύρι, μην το βάλετε όλο όταν δείτε ότι η ζύμη σας, είναι μαλακιά και πλάθεται όμορφα χωρίς να κολλάει. Μην σας γίνει σκληρή η ζύμη γιατί το χάσατε το παιγνίδι. Αν σας ξέφυγε ρίξτε λίγο λάδι ακόμα και πλάστε και πάλι.

Πλάθουμε την ζύμη σαν σουτζουκάκια, παίρνουμε μια ξύστρα και στο μέρος που έχει τα χοντρά τετραγωνάκια εξογκώματα, ακουμπάμε την ζύμη μας πάνω εκεί και με τα δάκτυλα ενωμένα την πιέζουμε ελαφρά και την σέρνουμε λίγο. Το κλασικό σμυρναικό μελομακάρονο έχει από κάτω μια γούβα και την επάνω επιφάνεια ανώμαλη για να κρατάει το σιρόπι και το καρύδι.

Είναι εύκολο να το πετύχετε αν δεν μπορείτε απλά ακουμπήστε το πάνω στην ξύστρα και πιέστε του ελαφρά με τα δάκτυλα να κάνει μια μικρή γούβα.

Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψάκι μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνου 170 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει (20-30 λεπτά).

Τα μελομακάρονα τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και εν τω μεταξύ εμείς ελάτε να φτιάξουμε το σιρόπι μας.
Ρίχνουμε το μέλι την ζάχαρη και το νερό να πάρουν μερικές βράσεις.
Όσο αυτό είναι ζεστό ρίχνουμε μέσα μια τρυπητή κουτάλια 2-3 μαζί τα μελομακάρονα μας και αφού στραγγίξουν τα τοποθετούμε σε πιατέλες. Όταν τελειώνει κάθε στρώση τους ρίχνουμε μια κουταλιά μέλι και τα πασπαλίζουμε με καρύδια.

Αυτά τα μελομακάρονα είναι η Σμυρναϊκή έκδοση, το μελομακάρονο είναι τραγανό το σιρόπι δεν το έχει ποτίσει και δεν σε πνίγει η γλυκύτητα του.

Τώρα αν είστε φαν του πολύ μελωμένου μελομακάρονου, να τα βουτήξτε στο σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστά και να το αφήσετε λίγο παραπάνω στο σιρόπι. Αυτή είναι η κύρια ελλαδίτική έκδοση που εγώ προσωπικά την απεχθάνομαι....

Καλή σας επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου